Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:448615
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    5
1.  Teorētiskā daļa    6
1.1.  Jauniešu vecumposma psiholoģiskās īpatnības    6
1.2.  Melu raksturs    8
1.2.1.  Melu veidi    9
1.2.2.  Manipulācija    10
1.2.3.  ‘’Baltie meli’’    11
1.3.  Melošanas iemesli un to raksturojums    13
2.  Praktiskā daļa    15
2.1.  Darba gaita    15
2.2.  Anketu rezultāti vecuma grupā no 10-13 gadiem    16
2.3.  Anketu rezultāti vecuma grupā no 14-16 gadiem    22
  Secinājumi    28
  Izmantotā literatūra    29
  Kopsavilkums    30
  Pielikumi    31
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Zinātniskā pētnieciskā darbā tika izvirzīta hipotēzi: visbiežāk jaunieši melo saviem tuviniekiem un melojot jūtas vainīgi par to. Veicot šo pētījumu, autores daļēji apstiprināja hipotēzi . Jaunieši visvairāk melo saviem draugiem nevis tuviniekiem, taču melojot tomēr jūtas vainīgi par to. Līdz ar to hipotēze tikai daļēji apstiprinās.
Tāpat arī viens no autoru mērķiem bija noskaidrot melošanas iemeslus. Vīrieši melo, lai nebūtu jāuzņemas atbildību par kaut ko izdarītu, un visbiežāk melo par savu darba vietu, mašīnu un dzīves apstākļiem. Sievietes toties vairāk melo par savu izskatu. Autores uzzināja to, ka cilvēki sāk jau manipulēt no pašas bērnības un to dara gan apzināti, gan neapzināti.
Pētot jauniešu psihiskās attīstības raksturojumus autores noskaidroja, ka šajā vecuma posmā būtiskākais ir identitātes meklēšana, sociālās lomas, profesionālās piemērotības meklēšana, abstraktās domāšanas nostiprinašana, intimitātes pieaugums attiecībās ar vienaudžiem.
Tāpat izpētīta atšķirība starp „baltajiem” meliem un meliem, manipulāciju, lai spētu atšķirt melošanas veidus un būtu vieglāk atklāt melu iemeslus. Zinātniski pētnieciskajā darbā ir apskatīts arī vecumposmu galvenās īpatnības, lai autores spētu izprast cilvēka attīstības gaitu, kura iet ciešā saskarsmē ar melu attīstību.
Veicot aptauju, autores uzzināja, vairāk pa saviem vienaudžiem un viņu saskarsmi ar meliem. Vecumā no 15 līdz 18 gadiem lielākā daļa aptaujāto atzīst, ka melo katru dienu. Sakarā ar to, ka autoru un skolotājas pieredze liecina to, ka ir tieši tā, tiek pieļauta doma, ka, arī aizpildot anketu, lielāka daļa respondentu ir atbildējuši patiesi, par to arī liecina kontroles jautājumi. Ataujatie visbiežāk melo saviem draugiem, tikai trešajā vieta skolotāji un radinieki. Melojot aptaujātie pārsvarā jūtas mokoši, vainīgi, taču ir pietiekoši daudzi kuri jūtas bravūrīgi, mazāk jūtas pašapmierināti un nevainīgi.
Mūsdienu jaunieši melo tāpēc, lai iepatiktos apkārtējiem un panaktu sev vēlamo, ļoti spilgti izpaužas manipulācija. Pēc tam seko bailes no nosodījuma. Teorijā iegūtā informācija pārsvarā neatšķīrās no pētījumā iegūtās. Respondenti izsaka to, ka reti melo saviem radiniekiem, ko var izskaidrot ar to ,ka viņi ir jau pieauguši un cenšas kļūt patstāvīgi un uzticēšanās no vecāku puses ir pieaugusi.
No šī zinātniski pētnieciskā darba autores ir daudz ieguvušas. Vairāk saprot to, ka meli ir vajadzība un tos izskaust no mūsdienu sabiedrības nav iespējams, bet arī nav vajadzīgs.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1247094
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties