Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:447828
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Man gribētos savu referātu sākt ar Jeļenas Staburovas vārdiem no raksta «Viņš devās ceļā īstajā laikā un virzienā»: «Dīvaini. Latvijā dzīvojis un strādājis ievērojams sinologs, par kuru raksta pētnieki Krievijā un Vācijā, bet mūsdienu Latvijā par viņu zināms gaužām maz. Tikai reizēm kāds latviešu inteliģents kā kuriozu pasaka citiem: «Vai tu zini, ka valodnieks un etngrāfs Pēteris šmits pratis ķīniešu valodu?»[3;6] Te mēs nonākam pie atziņas, ka par pēteri šmitu Latvijā vairāk runā tikai pēdējos gadu desmitos un vairāk tikai augstskolās.
Zinu, kopumā valodnieki ir devuši lielu iegudījumu valodu attīstībā, bet nezinu, ko kurš valodnieks ievērojamu izdarījis. Man ir prieks, ka šoreiz varēšu iepazīt viena valodnieka, Pētera Šmita, devumu.
Pēteris Šmits ir dzimis 1869. gadā un dzīvojis, darbojies kā folklorists, etnogrāfs, valodnieks līdz pat 1938. gadam, kad arī miris. Pirmās mājas bija Raunas pagasta Lisēniešu Pekša lauksaimnieka ģimenē.
Viņš ieguvis tā laika zemnieka bērnam vēl reti saniedzmus izglītības kalngalus- beidzis pagasta un draudzes skolas, Rīgas guberņas ģimnāziju (1891).[1] Studējis slāvu filoloģiju Maskavas universitātē (1891 -1892), austrumu tautu valodas Pēterburgas universitātē (1892 - 1896).Te filoloģijas fakultātes Austrumu valodu nodaļā studējis ķīniešu, mandžūru, mongoļu un kalmiku valodu. Cītīgu un sistemātiski apgūstot svešās austrumu valodas, studiju gados sev visvairāk mantojis no tolaik izcilākā krievu sinologa V. Vasiļjeva, kas bez ķīniešu un mandžūru valodas lasījis arī ļoti plašu un daudzpusīgu četrgadu kursu par ķīniešu literatūru. [..] Klausījies arī toreizējā docētāja E. Voltera lekcijas par leišu valodu. [2;112]…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1142160
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties