Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:446290
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Žana Kalvina biogrāfija    4
  Žana Kalvina filozofija jeb kalvinisms    5
  Kalvinisms    7
  Kalvinisms Ženēvā    8
  Kalvinisms Francijā    8
  Kalvinisms Holandē    9
  Kalvinisms Skotijā    10
  Secinājumi    10
  Izmantotā literatūra un avoti    11
Darba fragmentsAizvērt

16. gadsimtā Eiropā norisinājās Baznīcas šķelšanās, ko izraisīja protestantu reformācijas. Šajā laikā Eiropā valdīja renesanses, apgaismības strāvojumi, kas, savienojumā ar humānismu, radīja priekšnosacījumus reformācijas norisei.
Šo reformāciju vilni aizsāka Martins Luters, kurš bija pārliecināts katolis, kas visu savu dzīvi bija nodevis Baznīcai, savu dzīves piepildījumu uztvēra kā misiju būt par mācītāju, lai neticīgos pievērstu reliģijai. Viņš nāca klajā ar 95 tēzēm, kurās vērsās pret indulgenču tirdzniecību, ar ko Katoļu baznīca bija nonākusi līdz absurdam. Sākotnēji viņš cīnījās par atņemtajām tiesībām tirgot šīs indulgences, jo tiesības uz tām bija pārpirkuši tirgotāji. Tomēr līdz ar padziļinātu Bībeles studēšanu viņš nonāca pie vairākām pretrunām, kas bija saistītas ar Katoļu baznīcu.
No vienas puses Baznīca pārstāvēja Dieva vārdu uz zemes, sludināja, ka tikai caur Baznīcu cilvēks var nonākt pie Dieva, no otras puses – Katoļu baznīca arvien vairāk iesaistījās laicīgajā dzīvē un politikā, tā pati bija kļuvusi par sociālu institūciju, tajā arvien vairāk pieauga centralizācijas un aristokrātisma tendences, jo , pat tiem, kas vēlējās ieņemt Baznīcas amatus bija jāmaksā nodevas, ko varēja atļauties tikai turīgi cilvēki. Baznīcas hierarhijas pārstāvji dzīvoja izklaidīgu un greznu dzīvesveidu, kā arī bija ļoti visatļautīgi. Šī Katoļu baznīcas pārstāvju uzvedība diskreditēja Baznīcu, kas sabiedrības acīs nereti bija kļuvusi par apsmieklu objektu, no iedzīvotājiem varēja dzirdēt nievājošus izteikumus par bīskapiem, mūkiem un klosteriem, kuri bieži bija degradējušies līdz prieka namu līmenim. Lai spētu uzturēt Baznīcas hierarhiju, arvien vairāk palielinājās nepieciešamība pēc materiāliem līdzekļiem, lai visu šo Baznīcas dzīvi varētu nodrošināt. Palielinājās Baznīcas spiediens uz cilvēkiem, kas izpaudās kā desmitā tiesa, indulgences, nodevas un citi maksājumi, kurus iekasēja no ticīgajiem.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties