Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:444685
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 35 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Uzņēmuma saimnieciskās darbības analīzes teorētiskais pamats    6
  Uzņēmuma darbības ekonomiskās analīzes metodes un paņēmieni    6
  Uzņēmuma finansu stāvokļa analīzes saturs un virzieni    14
2.  Uzņēmuma vieta tirgū un darbības analīze    19
  Uzņēmuma vispārīgais raksturojums    199
  Uzņēmuma vieta tirgū, konkurentu analīze    22
  Uzņēmuma mārketinga darbības analīze    26
  Uzņēmuma finansiālās darbības analīze    32
3.  Uzņēmuma saimnieciskās darbības pilnveidošanas uzlabošanas iespējas    52
  Finansiālās darbības uzlabošanas iespēju analīze    52
  Debitoru parādu politikas pilnveidošanas iespējas    52
  Kreditoru parādu politikas pilnveidošanas iespējas    55
  Uzņēmuma mārketinga darbības pilnveidošanas iespējas    58
  Secinājumi un priekšlikumi    61
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    64
Darba fragmentsAizvērt

1.1. Uzņēmuma darbības ekonomiskās analīzes metodes un paņēmieni.

Tirgus apstākļi nosaka uzņēmumiem savas prasības: ražošanas efektivitātes palielināšanu, preču un pakalpojumu konkurētspēju, ieviešot jaunākās tehnoloģijas, efektīvas saimniekošanas un vadības formas, sliktas saimniekošanas izskaušanu, uzņēmējdarbības aktivizēšanu, iniciatīvas u.t.t. Lai realizētu šos mērķus, svarīga loma ir uzņēmumu saimnieciskās darbības analīzei. Ar tās palīdzību tiek izstrādātas uzņēmuma attīstības taktika un stratēģija, tiek pamatoti plāni un vadības lēmumi, tiek īstenota kontrole pār tiem, tiek atklātas ražošanas efektivitātes palielināšanas rezerves, tiek novērtēti uzņēmuma darbības, tā struktūrvienību un darbinieku rezultāti.
Uzņēmuma saimnieciskās darbības analīzes svarīga loma ir tā, ka būtībā tas ir pamats lēmumu pieņemšanai mikroekonomiskā līmenī, t.i. saimniekošanas objektu līmenī. Tā ir zinātne, kas pēta uzņēmuma darbības ekonomiskos rādītājus, to vispusīgā attīstībā ar mērķi atklāt iekšsaimnieciskās rezerves. Tomēr šīs analīzes veids nebūtu jāuztver kā objekta vienkāršā „sadalīšana” un tā sastāvdaļu apraksts. Jebkurš ekonomiskais objekts ir sarežģīta sistēma, kas ir saistīta ar daudzām sakarībām kā iekšējā, tā arī ārējā vidē. Šo sakarību vienkārša atklāšana un apraksts maz ko dod praktiskajā darbībā. Daudz svarīgāks ir kas cits: ar analītisko metožu palīdzību tiek atklāts daudz plašāks uzņēmuma darbības raksturojums, un tiek veiktas tā nākotnes prognozes, kur uz to pamata tiek plānotas ražošanas un tirgus aktivitātes, un tiek izstrādātas kontroles metodes. Šādas disciplīnas nozīme speciālistu sagatavošanā tirgus apstākļos ir tāda, ka uzņēmuma saimnieciski-finansiālās darbības analīze ļauj pieņemt lēmumus, rast saimnieciskās rezerves un pielietot tās.
Visu ekonomisko zinātņu izpētes objekts ir ražošanas attiecības. Pateicoties tam, visas ekonomikas zinātnes tiek apvienotas sistēmā, pie kam katrai no tām ir savs izpētes objekts, kas atšķiras viens no otra. Saimnieciskā darbība ir daudzu zinātņu izpētes objekts: ekonomikas teorija, makro- un mikroekonomika, vadība, ražošanas un finansiālās darbības organizēšana, statistika, grāmatvedība, ekonomiskā analīze u.t.t. Saimnieciskās darbības analīzes mērķis ir panākto rezultātu novērtēšana un uzņēmuma darbības rezultātā radušos rezervju efektivitātes palielināšana. Lai izdalītu kādu daļu vai kādas attiecības objektā, kas attiecas tikai uz analīzi, vajadzētu vadīties no saimnieciskās darbības procesu būtības. Process – tas ir cēlonības un nosacītības apstākļu norise, apstākļu maiņa, objekta stāvoklis atbilstoši nospraustajiem mērķiem un rezultātiem. Ekonomisko procesu rezultāti tiek plānoti un prognozēti nākotnē attiecīgajos rādītājos, tiek ņemti vērā faktiskās formēšanās secībā un pēc tam tiek analizēti. Bet rezultāti kā procesa sekas ir uzņēmuma saimnieciskās darbības izpētes objekts. Tātad, saimnieciskās darbības analīzes objekts ir saimnieciskās darbības rezultātu rašanās un izmaiņu cēloņi. Seku un cēloņu saiknes apzināšana uzņēmuma saimnieciskajā darbībā ļauj atklāt ekonomisko parādību būtību un uz to pamata pareizi novērtēt sasniegtos rezultātus, atklāt ražošanas efektivitātes palielināšanas rezerves, pamatot plānus un vadības lēmumus. Lai atklātu visus esošos uzņēmuma darbības paplašināšanās iespēju avotus, kā arī novērstu trūkumus, nepieciešams veikt darbības saimniecisko analīzi.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties