Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:441080
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.02.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Raksturojiet krusta karu izpratni sabiedrībā un kultūrā 19.-20.gs.! Kā veidojas krusta kara/krustnešu tēls?
Pēc viduslaikiem turpināja transformēties krusta karu izpratne gan sabiedrībā, gan literatūrā un mākslā. Kamēr 17. un 18.gs. daži individuālisti kā Voltērs un Hjūms asi kritizēja reliģiskās kampaņas, 19.gadsimtā, atbilstoši laikmeta garam, iezīmējās vispārīga krusta karu romantizēšana. Kerola Hillenbranda šo krusta kara romantizēšanu attiecina arī vēl uz 20.gs.1.pusi, respektīvi, viņa uzskata, ka krusta karu vēstures aspekti tika transformēti un romantizēti, lai tos pielāgotu Pirmajam pasaules karam, jo arī Pirmais pasaules karš tika tolaik vērtēts kā „karš, kurš izbeigs citus karus”, un bija konflikts starp kultūrām, bet daži baznīcas pārstāvji redzēja to kā krusta karu, lai aizsargātu brīvību un atbrīvotu Svēto zemi no Osmaņu impērijas kontroles.
Vēstures literatūrā ir gana daudz pētīta gan krusta karu norise, gan krustnešu darbības, tomēr krusta karu vai krustnešu tēls nevarētu teikt, ka ir pārāk izpētīts. Tas, vai krusta karu un krustnešu tēls tiek vērtēts pozitīvi vai negatīvi, ir atkarīgs no daudziem aspektiem, tostarp gan sociālekonomiskiem, gan politiskiem, citos gadījumos pat ģeogrāfiskiem. Piemēram, pilnīgi loģiska ir atšķirība starp to, kā krusta karus vērtē tajās zemēs, kur tika īstenoti krusta kari, un tajās vietās, no kurienes nāca krustneši. Atšķirīga krusta karu izpratne var būt pat vienas valsts ietvaros, kad mainās ideoloģiskās nostādnes. Piemērs ir kaut vai Latvija. Katra laika historiogrāfija tomēr sniedz atšķirīgu krusta karu izpratni, piemēram, pirmās brīvvalsts laika historiogrāfija būtiski atšķiras no padomju historiogrāfijas, kurā, pat raksturojot krusta karus, valda marksisma ideoloģija.
Par krusta kariem un to dalībniekiem mēs ziņas vispirms iegūstam no viduslaiku atstātajām rakstītajām liecībām, piemēram, dokumentiem un hronikām, taču par krustnešiem kā konkrētām personībām vēsturisko liecību ir salīdzinoši maz. Šī iemesla dēļ krustnešu, arī kopumā krusta karu, tēls ir veidojies stipra, sabiedrībā valdoša priekšstata par viduslaikiem ietekmē, kura formulēšanos būtiski ir iespaidojuši dažādos periodos veiktie akadēmiskie pētījumi. Populārzinātniskajiem, neakadēmiskajiem priekšstatiem par vēsturiskām personām tomēr bieži ir bijusi stipri lielāka ietekme sabiedrībā nekā akadēmiskajiem pētījumiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1330060
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties