Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:436093
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
I.  Kas ir arhitektūra?    3
II.  Pirmās apmetnes Jūrmalā    4
III.  Jūrmalas ēku funkcionālais iedalījums    5
IV.  Spilgtākā Jūrmalas apbūves iezīme – koka vasarnīcas    9
V.  Vēsturiskās arhitektūras aizsardzība    10
VI.  Vēsturisko ēku saglabāšanas problēmas    11
  Koka ēku sliktais tehniskais stāvoklis    11
  Restaurācijas dārgās izmaksas   
  Īpašnieku neizpratne par vēsturisko ēku vērtību   
  Valsts subsīdiju trūkums ēku restaurācijai   
  Nepilnības likumdošanā, kuras neveicina ēku saglabāšanu   
Darba fragmentsAizvērt

Kā zināms, arhitektūra mēdz izteikties noteiktā, savdabīgā celtņu, ēku, iekārtu, konstrukciju, pilsētu, parku un vispārīgi dažādu objektu kvalitātē vai īpatnējās pazīmēs, kas šodien objektiem piedod zināmu, no citiem objektiem atšķirīgu vārtību. Jau no seniem laikiem arhitektūru uzskata kā spilgtu, iespaidīgu un raksturīgu kādas tautas vai valsts kultūras līmeņa rādītāju un tādēļ arī visās zemēs un pie visām tautām arhitektūriskā kvalitāte celtniecības objektos arvien tapusi augsti cienīta. Pēc viņas arvien ir daudz prasīts un arvien tiek daudzas vērtības un pūļu pielikts arhitektūras mākslas izkopšanai.Tautas un valstis arvien cenšās ar arhitektūras palīdzību piedot savām celtnēm izteiksmīgāku raksturu.
(1936.g., E. Laube "Pēdējā brīdī".)
Tā arī īsti nav noformulēts, kas ir arhitektūra. Visās avīzēs un žurnālos, un grāmatās var izlasīt atšķirīgu formulējumu. Tā tiek rakstīts svešvārdu vārdnīcās:
"Arhitektūra tiek uzskatīta par celtniecības mākslu, mākslu projektēt un būvēt, dažkārt arhitektūru kā projektēšanas mākslu stāda pretī celtniecībai kā projekta realizēšanai dabā".
Būtībā arhitektūra ir gan māksla, gan inženierzinātne. Atšķirībā no gleznas vai skulptūras, kuru mēs tikai aplūkojam, arhitektūrā mēs dzīvojam. Ar arhitektūru ir saistīts ikviens – vai tā ir māja, dzīvoklis vai vienkārši darba vieta – tā ir mūsu apkārtne. Savā ziņā arī ikviens no mums ir arhitekts. Mēs veidojam savu vidi, iekārtojam telpas, nodrošinām sev komfortu. Arhitektūra ir senākā no mākslām – vispirms dzīvošanai tika piemērotas alas un tikai pēc tam parādījās zīmējumi uz tām. Arhitektūra ir pirmais, ko iepazīst atbraukušie tūristi. Tā izsaka tautas garīgās vērtības, tradīcijas un sapratni par skaisto. Ievērojamais somu arhitekts – teorētiķis Ero Sārinens ir teicis, ka arhitektūrai jābūt cilvēces centienu apkoptam iemiesojumam. Ēģiptes piramīdas un Francijas katedrāles ir savu laikmetu gara precīzākais atspoguļojums, taču cilvēka centieniem jāatklājas ikvienā celtnē, pat vispieticīgākā lauku mājiņā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties