Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:433094
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

XV-XVI gs. Vācijā, tika izdoti vairāki kriminālkodeksi, kuru pamatā bija seno ģermāņu paražu tiesības. Tomēr to saturu zināmā mērā bija ietekmējuši romiešu tiesiskie uzskati itāliešu un juristu pārstrādājumā.
1532 gadā izdotais kriminālprocesa kodekss ar nosaukumu Karolina pilnīgi vai daļēji bija spēkā visā Vācijas teritorijā.Karolina kas sastādīta pēc Kārļa V(no tā arī radies nosaukums Carolina) rīkojuma un apstiprināta Reihstāgā Rēgensburgā. Karolina sastādīta laikā, kad ārkārtīgi saasinājās attiecības starp zemniekiem un feodāļiem.
Nepagāja necik ilgs laiks un Karolinu sāka izmantot arī Latvija, toreiz- Livonijas tiesās. Profesora A. Švābes pētījumi liecina, ka 1535.gadā Valmieras tiesā lietots Karolīnas inkvizīcijas process un spīdzināšana jeb tortūra. Spīdzināšanu arī lietoja poļu un zviedru laikos. Pēc Vidzemes pakļaušanas zviedru varai un jaunās tiesu iekārtas ieviešanas 1630. gadā Vidzemes tiesām Zveidrijas valdība atļāva lietot tortūru, spriežot tiesu pēc vecās iekārtas noteikumiem un paražām.
Karolina Vidzemē tika piemērota procesuālo noteikumu kontekstā, kā procesuālo tiesību normas. Galvenais mērķis ir nodokļu naudas plūsma, disciplīna, nemaksātāju krāpnieku fiksēšana izmeklēšana, tiesāšana un sodīšana. Galvenais piespiešanas līdzeklis bija tortūra –spīdzināšana.
Zviedru laikos tortūras tiesiskais pamats arī bija Karolīna un vispārējo krimināltiesību noteikumi. Dižciltīgos nespīdzināja izņemot valsts noziegumu lietas. Vidzemē tortūru parasti lietoja lietās par buršanu un raganu prāvās, kā arī par bērna nogalināšanu, slepkavību , izvarošanu, , zādzību un robežu viltošanu. Vidzemē spīdzināšanas noteikumi bija tādi paši kā Vācijā.

Speciālās rokasgrāmatās bija doti moku rīku un spīdzināšanas apraksti. Moku rīkus lietoja zināmā kārtībā. Spīdzināšana pēc sagaidāmo sāpju lieluma bija iedalīta piecās pakāpēs. tiesneši varēja nelietot visas pakāpes ja uzskatīja, ka pietiks ar dažām, bet tajā pat laikā nedrīkstēja izrādīt žēlastību, tādēļ tiesneši rīkojās pēc saviem ieskatiem. Spīdzināšana notika zināmā secībā pēc pakāpēm.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1184023
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties