Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:433048
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.04.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 23 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    5
1.  D.Oremas pašaprūpes trūkuma teorijas analīze    7
2.  Periodonta slimības kā vispārīgā medicīnas un sociālā problēma    12
3.  Periodonta slimību etioloģija un norise    14
4.  Periodonta slimību profilakses iespējas    17
4.1.  Agrīna un specifiska profilakse    17
4.2.  Individuālās higiēnas loma periodonta slimību profilaksē    21
5.  Pētījumā iegūto datu un rezultātu analīze    25
5.1.  Pētījuma metodoloģija    25
5.2.  Pētījuma rezultātu analīze    26
  Secinājumi    41
  Priekšlikumi    42
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    43
  Pielikumi    45
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
Mutes dobuma higiēna ir ļoti svarīga katram cilvēkam no pašas bērnības. Pareizi un regulāri veicot mutes dobuma higiēnu, cilvēks tiek pasargāts no daudzu slimību attīstības riska, piemēram, no nepatīkamās elpas, kariesa, kā arī no periodonta slimībām. Pie zobārsta jādodas ne tikai tad, kad sāp zobi, — uzmanība jāpievērš arī profilaksei, lietojot zobu jutībai un formai piemērotu zobu birsti un zobu pastu, kā arī pāris reižu gadā jāapmeklē zobu higiēnists.
Izvirzītais bakalaura darba mērķis - noskaidrot periodonta slimību profilakses pasākumu pielietošanu pacientu vidū ir sasniegts, un izvirzītie uzdevumi izpildīti. Apkopojot veiktā pētījuma rezultātus, tika iegūts apstiprinājums bakalaura darbā izvirzītajai hipotēzei, ka periodonta slimības profilakses pasākumu pielietošana pacientu vidū nav pietiekoša.
Apkopojot pētījuma rezultātus, izdarīti šādi secinājumi:
Aptaujas rezultāti liecina, ka respondenti zina, kādus profilakses pasākumus nepieciešams ievērot, bet profilaktiskās apskates veic tikai 7 (7%) respondenti. Zobārstu un zobu higiēnistu, galvenokārt, apmeklē tikai gadījumos, kad viņiem jau ir radušās nopietnas mutes dobuma problēmas. Kā galveno iemeslu zobārsta neapmeklēšanai respondenti min finanšu līdzekļu trūkumu.
Respondenti bija labi informēti par periodonta slimību simptomiem un profilaksi. Viņi zina, ka ir svarīgi noņemt zobakmeni un zobu aplikumu, bet tai pašā laikā 36 (36%) respondentu nevarēja atbildēt, kas notiks, ja zobakmeni nenoņems, kā arī 77 (77%) respondenti atzīmē, ka nezina vai atšķirība zobu tīrīšanā zobu protēžu esamības gadījumā pastāv. Tikai puse respondentu uzskata, ka ja zobakmeņi nav noņemti var rasties smaganu iekaisums un smaganu asiņošana. Lielāka daļa 68 (61%) respondentu nezina, kad periodonta slimības profilakse ir ļoti svarīga.
Mūsdienās ir vairākas papildus mutes kopšanas līdzekļu grupas, kas palīdz sasniegt optimālo mutes tīrības līmeni. Diemžēl mutes dobuma kopšanai tikai trešdaļa respondentu, izņemot zobu pastu, izmanto papildus mutes kopšanas līdzekļus - skalošanas līdzekļus un zobu diegu. Tikai 18 (18%) respondenti maina zobu birsti katrus 2 – 3 mēnešus, bet 40 (40%) respondenti 1 reizi gadā.
Puse no respondenti, galvenokārt, izmanto informāciju iegūtu avīzes, žurnālos, reklāmās un internetā, kā arī no radiniekiem.. Gandrīz trešdaļa 27 (27%) respondentu neinteresējas par jaunumiem mutes dobuma kopšanai. Tikai 21 (21%) respondents konsultācijas ar ārstniecības personām.
Rezultāti nav vispārināmi nelielas respondentu izlases dēļ.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties