Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:432791
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.05.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
Informācijas tehnoloģiju nozīme demokrātijā    4
1.1.  Elektroniskā demokrātija    4
1.2.  E-pārvalde    6
1.3.  Interneta vides ietekme uz varas attiecībām ar sabiedrību    6
2.  E-pārvaldes un interneta lietošanas iespējas    8
2.1.  Līdzdalības iespējas e-pārvaldē    8
2.2.  Politiskās kampaņas internetā    9
  Secinājumi    11
  Izmantotais literatūras saraksts    13
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Pieaugošās cilvēku aizņemtības dēļ rodas nepieciešamība pēc jauniem, efektīviem valsts pārvaldes mehānismiem. Mūsdienu cilvēkam ir nepieciešama ne tikai ātra komunikācija savā starpā, bet arī ar valsts vadītājiem. Lai pilsoņi līdzdarbotos valsts pārvaldīšanā, lai radītu viņos šādu vēlmi līdzdarboties, ir nepieciešams atrast dažādus risinājumus, kas šo līdzdarbošanos atvieglotu un samazinātu tās ilgumu līdz minimālajai robežai. Tādēļ arī e-pārvalde, manuprāt, ir viens no labākajiem iespējamiem risinājumiem, lai paaugstinātu cilvēku iesaistīšanos un interesi par politiskajiem procesiem valstī.
Mūsdienās valsts pārvaldēs ir ieviesti dažādi e-pārvaldes elementi, kas tiek arī plaši ikdienā izmantoti. Tās ir iespējas, neizejot no dzīvesvietas vai darba vietas, samaksāt rēķinus, nodokļus, soda naudas, izmantojot interneta banku pakalpojumus, kā arī ērti pārskaitīt nepieciešamo naudas summu, netērējot laiku, lai adresētu satiktu klātienē. Tāpat, izmantojot e-pastu un dažādu forumu sniegtās iespējas, ir iespējams ne tikai sazināties ar draugiem, radiem, kolēģiem, bet arī ātri un ērti, turklāt arī neizmantojot lielus naudas resursus, sazināties ar valsts vadītājiem, konsultēties dažādos jautājumos, lūgt padomu, dot ieteikumu vai sūdzību.
Interneta vide piedāvā arī iespēju piedalīties aptaujās, kā arī balsošanās vai referendumos, kas Latvijā gan vēl nav ieviesta. Arī šāda veida metodēm ir savi plusi, piemēram, cilvēkiem nenākas kavēt darbu, tērēt līdzekļus un laiku, lai nokļūtu referenduma vietā un nobalsotu. Izmantojot internetu, arī dažādu pieprasījuma anketu, pasūtījumu aizpildīšana ir ērta un ātra. To var izdarīt jebkurā diennakts laikā, nav jārēķinās ar katras iestādes darba laiku. Šāda veida iespējas ir īpaši izdevīgas cilvēkiem, kuru darba laiks sakrīt ar dažādu institūciju darba laikiem, jo tādējādi nav nepieciešams darba vietu pamest ātrāk.
Informāciju tehnoloģiju iespējas palīdz sazināties arī lielā attālumā esot. Piemēram, cilvēkam ir daudz ērtāk sevi interesējošos jautājumus noskaidrot vai nu piezvanot, vai nosūtot e-pastu, nevis doties uz kādu institūciju, lai klātienē risinātu problēmas. Turklāt, ieviešot elektronisko parakstu, ir radies jauns atvieglinājums, jo cilvēkiem vairs nav jādodas uz otru valsts malu, lai vienkārši parakstītu kādu svarīgu vai arī ne tik svarīgu dokumentu.
E-pārvaldei, protams, ir ļoti daudz priekšrocību, tā atvieglo cilvēku ikdienas dzīvi un ļauj tiem pievērsties primārajām lietām, kas ir darbs, bērnu audzināšana vai mācīšanās. Tomēr pilnībā pāriet uz elektronisko pārvaldi, manuprāt, nav ne iespējams, ne ieteicams. Bieži vien cilvēkiem svarīgāks ir tiešais savstarpējais kontakts, esot aci pret aci, jo būtisku lomu cilvēku savstarpējās attiecībās spēlē tieši emocionālais kontakts. Kā jau minēts, e-pārvalde samazina nepieciešamību pēc cilvēku darba spēka, kas arī ir negatīvs aspekts, jo līdz ar to liela daļa valsts iedzīvotāju zaudē darbu un iztikas līdzekļus. Jāņem vērā ir arī fakts, ka e-pārvalde ir tīri tehnisks process, kas ne vienmēr var darboties ideālā režīmā. Dažādu tehnisku kļūdu vai cilvēku iejaukšanās dēļ visi dati var tik neatgriezeniski sabojāti vai izdzēsti.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1314623
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties