Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:429386
 
Vērtējums:
Publicēts: 11.06.2018.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    2
1.  ZEMNIEKU BRĪVLAIŠANAS LIKUMI VIDZEMES, KURZEMES UN VITEBSKAS GUBERŅĀS    4
2.  ZEMNIEKU ATTIEKSME PRET DZIMTBŪŠANAS ATCELŠANU UN LIKUMU GROZĪJUMU PIEŅEMŠANAS NEPIECIEŠAMĪBA    9
  SECINĀJUMI    12
  IZMANTOTO AVOTU SARAKSTS    13
Darba fragmentsAizvērt

Iepriekšminēto cēloņu dēļ zemnieki grima nabazībā, kā arī pieauga to sociālā spriedze. Tieši konkrētā sabiedrības slāņa neapmierinātība un tieksme pēc patiesības uzliesmoja zemnieku nemierus 1822., 1823., 1841. gadā . Taču visas zemnieku iniciātīvas tika brutāli apturētas no krievu armijas puses; muižas pārvaldniekam bija tiesības sodīt nepaklausīgo zemnieku ar miesas sodu; dažreiz zemnieku sodīšana notika publiski . Tādējādi zemnieki bija tikai vairāk ierobežoti savās tiesības, vēl nepaspējot sajūst brīvlaišanas garšu.
Baidoties no plašākiem zemnieku nemieriem Krievijas impērijas varas iestādes veica papildus reformas situācijas uzlabošanai – likumos tika izdarīti vairākie grozījumi. Izvērtēsim reformu pieņemšanas nepieciešamību uz Vidzemes zemnieku likuma grozīšanas piemēra. 1845. gadā Krievijas cars parakstīja “77 papildus pantus” pie Vidzemes zemnieku likumiem. Kaut gan spēkā palika atļauja slēgt klaušu nomas līgumus, noteikumi paredzēja, ka kalpa dienas garums, juridiskās attiecības ar muižnieku, nomas maksa bija oficiāli pierādāmas, kā arī tika izvirzīta prasība pēc personas, kas varētu pārbaudīt nomas līguma saturu . Secināms, ka likumos ieviestie jauninājumi apmierināja gan muižniecības vēlmes, gan arī zemnieku gribu.
Runājot par Latgali, tad tur bija spēkā Krievijas impērijā atsevišķi izdotais zemnieku brīvlaišanas likums. Taču atšķirībā no Vidzemes un Kurzemes par šā likuma grozījumu cēloni var uzskatīt 1863. gada sacelšanās Polijā un Lietuvā . Savu lomu nospēlēja arī zemnieku pienākumus muižas klaušu pildīšanā, kā arī ikgadējas naudas nodevas maksāšana muižniekam. Zemnieki ar šādu kārtību nebija apmierināti un pretojās tai, jo citur Krievijā zemniekiem zemi un tās kopšanai vajadzīgo inventāru iedalīja bez tūlītējas izpirkšanas noteikuma . Šie notikumi piespieda Krievijas valdību pieņemt lēmumu par zemnieku atbrīvošanu no klaušām un gruntsnomas vairākājās Krievijas guberņās, tā skaitā arī Latgalē .

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties