Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:429298
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Krišjāņa Barona personība    3
  Krišjāņa Barona Dainu skapis    8
  Krišjāņa Barona rediģējumi "Latvju Dainās"    10
  Latvijas ”Mēmie pagasti”    11
  Tautasdziesmu dziedāšana    13
  Barona uzskati un atziņas    14
  Kr. Baronu pieminot    18
  Krišjāņa Barona pedagoķiskie uzskati    20
  A.Grigulis. Kr.Baronu atceroties    22
  Pielikums-konspekts    23
  Izmantotā literatūra    24
Darba fragmentsAizvērt

Ar Krišjāņa Barona vārdu nesaraujami saistīta latviešu tautasdziesmu krāšanas, kārtošanas un pētīšanas vēsture. Viņa mūža darbs – monumentālais tautas dzejas izdevums “Latvju dainas” – ir ne tikai mūsu mutvārdu literatūras lielākais un vērtīgākais piemineklis, bet jo nozīmīgs folkloras zinātniskais publicējums pasaules literatūrā vispār.
18.gs. 60. Un 70.gados neskatoties uz to, ka Baltija pilnībā bija saistīta un atkarīga no Krievijas un, ka tauta zināmā mērā bija pārkrievojusies, sāka veidoties tā saucamā tautiskā atmoda. Tas vispirms nozīmēja nacionālās kultūras izstrādāšanu un sakopošanu, tas nozīmēja cīņu par latviešu valodu, cīņu pret pārtautošanu. Atmoda bija vēstures moments, kur samērā lielu tautas zemāko slāņu sociālie un nacionālie centieni un intereses sakrita. Sava laika plāksnē tautiskā atmoda jeb jaunlatvietības kustība bija progresīva un pat radikāla kustība.
Viens no šī perioda pirmajiem un redzamākajiem jaunās latviešu inteliģences darbiniekiem bija Krišjānis Barons. Ar šo posmu saistīta arī viņa publicistiskā darbība, dzeja un proza, tajā dziļi tveras viņa nozīmīgākais ieguldījums latviešu kultūras vēsturē – mūža otrā pusē paveiktais tautas dzejas krāšanas, kārtošanas un publicēšanas darbs.
Krišjānis Barons dzimis 1835.gada 31.oktobrī Kurzemē, Struteles muižā, kur viņa tēvs – ilggadējs kalps – tolaik iecelts par vagaru. 1837.gadā ģimene pārceļas uz Īli, kur jau agrā bērnībā sākas Krišjāņa pirmais patstāvīgais darba cēliens – ganu gaitas. Pēc tēva nāves 1843.gadā māte ar Krišjāni un citiem mazākajiem bērniem pāriet dzīvot pie izprecētās meitas Kristīnes uz Dundagas pusmuižu Valpeni. Te laiku pa laikam uzturoties arī vēlākajos gados un pamatīgi iepazīstot apspiesto klaušu zemnieku dzīvi, radās pirmās ierosmes. Kr.Barona antifeodālajiem centieniem.
Lasīt prasmi Krišjānis apgūst jau piecu gadu vecumā. Pirmās skolas gaitas sākas Dobelē, taču slimības dēļ nākas tās pamest. Par pirmo īsto skolu viņam kļūst Dundagas pagastskola, kur par skolotājiem strādā dziesminieki E. Dinsberģis un Fr. Mālberģis. 1847.gadā Krišjānis dodas uz Ventspili, kur mācās elementārajā un apriņķa skolā. Viņš turpina izglītību Jelgavas ģimnāzijā. Sākotnēji mācību maksu Krišjānis saņēma no Īles muižas īpašnieka, kuram bija jāpabalsta Kr.Barons. Tomēr jau pēc gada viņš pārtrauc pabalstīt Baronu un līdzekļus ģimnāzijas pabeigšanai Kr.Barons nopelna strādājot par mājskolotāju. Barons ģimnāziju pabeidz ar uzslavu, tā gūstot iespēju izkļūt no klaušu cilvēku stāvokļa.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1174225
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties