Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:428010
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.06.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Diennakts uzturdevas sastādīšana    3
  Kompleksās ēdienkartes sastādīšana    5
  Ārstnieciska uztura ēdienkartes sastādīšana tuberkulozes slimniekam    9
  Ārstnieciskā uztura ēdienkarte    12
  Produktu uzturvērtības raksturojums    14
  Taimiņš    16
  Biotīns ( H vitamīns)    19
  Izmantota literatūra    21
Darba fragmentsAizvērt

Kas ir tuberkuloze ?
Tuberkuloze (TB) ir viena no vecākām, cilvēcei pazīstamām infekcijas slimībām. To pazina jau senajā Ēģiptē. Kopš seniem laikiem pasaule vairākkārt ir piedzīvojusi smagas tuberkulozes epidēmijas.
24. martā 1882. gadā vācu zinātnieks R. Kohs atklāja tuberkulozes izsaucēju - tuberkulozes nūjiņu. 1945. gadā Vaksmans ieviesa streptomicīnu tuberkulozes ārstēšanā. Vēlāk tika atklāti citi prettuberkulozes līdzekļi, kurus tuberkulozes ārstēšanā efektīvi izmanto arī šodien.
Šobrīd pasaule atrodas jaunas tuberkulozes epidēmijas briesmās. Pasaulē gada laikā ar tuberkulozi saslimst 8 miljoni, no ārstējamas slimības nomirst 3 miljoni cilvēku — vairāk nekā laikā, kad R. Kohs atklāja tuberkulozes izsaucēju, lai gan tajā laikā zāļu TB ārstēšanai nebija.
Tuberkuloze ir infekcijas slimība, ko izraisa tuberkulozes nūjiņa - Mycobacterium tuberculosis. Slimība visbiežāk skar plaušas - plaušu TB, bet tuberkulozes nūjiņa pa asins straumi un limfātisko sistēmu var izplatīties visā organismā un bojāt jebkuru orgānu vai sistēmu - mugurkaulu, gūžas kaulus, nieres, dzimumorgānus, galvas smadzenes u.c. - ārpusplaušu TB.
Kā tuberkuloze izplatās ?
Tuberkulozi nepārnēsā kukaiņi, ar to nevar inficēties ar asinīm, līdzīgi kā AIDS, vai lietojot ūdeni. Līdzīgi iesnām, tā izplatās pa gaisu ikdienas kontaktos ar slimo cilvēku, kurš izdala tuberkulozes nūjiņas. Slimību izplata tikai tie slimnieki, kuri ir slimi ar plaušu tuberkulozi. Šiem slimniekiem tuberkulozes nūjiņa izraisa iekaisumu plaušās. Slimībai progresējot, veidojas tuberkulozās strutas jeb kazeoze, kurā ir ļoti daudz slimības izraisītāju. Kazeozi slimnieks izklepo, veidojas dobums jeb kaverna plaušās. Ja slimību neārstē, baciļi dobumos ātri turpina vairoties un slimība progresē.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties