Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:426932
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 21 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    2
  Ievads    4
1.  Podologa attīstības vēsture pasaulē un Latvijā    6
2.  Biežākās problēmas un saslimšanas podologa praksē    7
2.1.  Cukura diabēts    7
2.2.  Ādas slimības un sēnīšu izraisītās problēmas    9
2.3.  Pēdu deformācijas    11
3.  Izglītība podoloģijā Latvijā    14
3.1.  Studijas programmas apguve podoloģijā    14
3.2.  Podologa kvalifikācijas raksturojums    15
3.3.  Izglītības programmas satura aprakst    16
4.  Speciālista podologa nozīme veselības aprūpē    18
4.1.  Aprūpes process podoloģijā    19
4.2.  Pacienta aprūpes dokumentēšana    20
4.3.  Pacientu izglītošanas loma podoloģijā    21
5.  Pētījumu rezultāti un analīze    23
  Secinājumi    34
  Izmantotās literatūras un avoti    36
  Pielikums    38
Darba fragmentsAizvērt

Ļoti bieži mēs aizmirstam par būtiskām lietām, lai pasargātu sevi no slimībām un iekaisumiem. Cilvēki ar kāju un pēdu slimībām neuzskata par svarīgu uzreiz doties pie speciālista un saprot problēmas būtību tikai tad, kad šī problēma, slimība jau sākusi ietekmēt citu ķermeņa locekļu veselību, vai arī mēģina saviem spēkiem mājas apstākļos kautt kādā veidā sevi izārstēt. Vairāk nekā 120 miljoni cilvēku visā pasaulē cieš no cukura diabēta, un ļoti daudziem no viņiem ir diabētiskās pēdas čūlas, kuras nereti noved pie amputācijām. Pētījumā pierāda, ka 3 – 4% diabēta pacientu izlieto 12 – 15% veselības aprūpes resursu. 40 – 70% kāju amputāciju, ir saistītas ar cukura diabētu. 85% diabēta pacientu, kuriem veikta kājas amputācija, anamnēzē ir bijušas pēdu čūlas (1). Paaugstināts cukura līmenis asinīs diabēta pacientiem bojā gan sīkos asinsvadus, gan nervus. Kājās tiek traucēta asinsrite, mazinās spēja just sāpes, un biežāk var attīstīties brūces ar palielinātu infecēšanās risku. Savukārt infekcija var izraisīt gangrēnu, kas var būt par iemeslu kājas amputācijai. Termins, diabētiskā pēda, precīzi raksturo tāda veida brūces un infekcijas. Jo ilgāk pacients slimo ar diabētu, jo lielaka ir komplikāciju iespējamība. Rezultāti rāda, ka aptuveni 60% Eiropas iedzīvotāju cieš no pēdas slimībām, tostarp infekcijām. Diabēta slimniekiem šie rādītāji ir vēl augtāki un sasniedz 82% (2). Ne jau velti ir šāda profesija – podologs, kurš zina, kā būtu labāk un palīdz. Cilvēki, kas nav specializējušies šajā jomā, nemāk risināt šīs problēmas kvalitāti un, iespējams, arī neievēro sanitāros apstākļus, kur rezultātā pats sevi tikai apgrūtinās ar vēl sliktākām sekām. Problēmas rodas lielā mērā tāpēc, ka cilvēki nezina, kā šādā situācijā rīkoties. Arī podologa profesijā strādājošajiem ir jābūt ļoti labām zināšanām par kāju kopšanu un problēmu risināšanu, jo viņi ir atbildīgi par savu pacientu veselību.
Pašlaik daudzi cilvēki cieš no kāju nagu slimībām, daudziem gadu gaitā notiek formu deformācijas. Īpaši bieži sastopami gadījumi, kad mainās īkšķa naga forma vai krāsa, kādas naga daļas vispār nav, vai arī nags ir atdalījies no naga platnes. Visas šīs problēmas rada kompleksus, pacients vairs nenēsā atvērtus apavus. Pēdas problēmas un deformācijas nav atkarīgas tikai no apaviem. Pirmām kārtām tās saistītas ar iedzimtību, bet nepareizu apavu izvēle problēmu tikai saasinās. Tāpēc, būtiski ir noskaidrot savu pēdu noslogojumu, konsultējoties ar ārstu (3). Mums ir ļoti daudz par sevi jārūpējas, tikai tad mēs izvairīsimies no problēmām, kas saistītas arī kāju veselību. Lai cik sāpīgas un nepatīkams mēdz būt problēmas ar pēdām, pārsvarā tās ir risināmas. Ne jau velti ir teiciens, ka tieši no mūsu pēdām sākas dzīvība, tādēļ rūpēsimies vairāk par sevi, jo kopts cilvēks ir vesels cilvēks.
Mērķis: noskaidrot medicīnas koledžas studentu zināšanas par podologa nozīmi veselības aprūpē.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −21,12 €
Materiālu komplekts Nr. 1311432
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties