Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:426261
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.03.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Nodokļu likums    4
  Nodokļu veidi un to izmaiņas    5
  Nodokļu maksātāji    8
  Nodokļu kontrole    9
  Secinājumi    10
  Izmantotie avoti    11
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Latvijas nodokļu sistēmu veido trīs pamatpunkti. Saema nosaka valsts nodokli un ar tiem apliekamos objektus, saskaņā ar likumu „Par nodokļiem un nodevām” un Ministru kabinetu tiek noteiktas valsts nodevas, un saskaņā ar likumu „Par nodokļiem un nodevām” tiek noteiktas arī pašvaldību nodevas un saistošie noteikumi. Latvijas Republikas likums “Par nodokļiem un nodevām” ir svarīgākais tiesību akts Latvijas Republikā nodokļu sistēmas regulējumā.
Likums arī reglamentē nodokļu noteikšanas kārtību, iekasēšanu un atmaksāšanu, nodokļu un nodevu administrācijas tiesības, pienākumus un atbildību, un nodokļu un nodevu jautājumos pieņemto lēmumu pārsūdzēšanas kārtību.
Nodokļi visu laiku tiek arī mainīti, tiek meklētas iespējas tos paaugstināt, vai ja nepeiciešams pazemināt. To ir ietekmējuši tādi faktori kā vēsture, sociāli politiskais stāvoklis un ekonomika kopumā. Tieši tādēļ nav iespējams izveidot vienotu nodokļu un nodevu sistēmu visām valstīm. Tomēr nevar nepieminēt, ka nodokļu sistēmas pamatā ir vispārpieņemto ekonomiskas teorijas par vienlīdzību, taisnīgumu un nodokļu aplikšanas efektivitātes principu bāze. Nodokļu sadalei jābūt vienādai un taisnīgai starp visiem sabiedrības sociālajiem slāņiem. Nodokļu struktūrai jāsekmē ekonomisko satbilitāti, un jākalpo par mērķi ekonomiskai izaugsmei. Nodokļu sistēmai jābūt taisnīgai, nepieļaujot patvaļīgu interpretēšanu, un tai jābūt saprotamai nodokļu maksātājiem.
Pēc 2008. un 2009.gada krīzes Latvijas ekonomiku skāra lielas izmaiņas. Ievērojamas tās bija arī nodokļu jomā, kad lai nostabilizētu ekonomiku un konsolidētu budžetu, tika pieņemti lēmumi par nodokļu celšanu, kas tajā brīdī ļoti daudziem Latvijas Republikas iedzīvotājiem bija smaga nasta, kuru pavadīja neizpratne par valdības rīcību. Tomēr tagad jau pēc gandrīz četriem gadiem varam secināt, ka uz kopējā Eiropas Savienības ekonomikas izaugsmes fona esam jau daļēji tikuši lauka no krīzes, ko bez šaubām sekmēja valdības kardinālie lēmumi par nodokļiem. Valdība apņēmusies no 2013. gada pakāpeniski samazināt darbaspēka nodokļus.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties