Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:425379
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gundegas Repšes darbā „Ugunszīme” atainojas ļoti sarežģītas dzīves ainas un traģiski dzīves likteņi. Šajā darbā tiek attēlots, kā varas ietekme izbojājusi daudzu cilvēku dzīves un kā izmainās cilvēku uztvere gadu gaitā. Šajā darbā kā galvenie tēli darbojas Kārlis Dobe, Dagmāra, Magda Vairoga un Olafs Šubins. Šie tēli ir savstarpēji ļoti atšķirīgi, tomēr stāsta gaitā ir daudzas lietas, kas viņus vieno. Par šiem cilvēkiem un viņu dzīves krustcelēm stāsta Kārļa un Magdas meita Ērika, kurai arī dzīvē bijuši daudzi smagi periodi, tomēr viņa visam tikusi pāri un it kā atstāsta lasītajām savu vecāku piedzīvoto.

Kārlis Dobe ir viens no galvenajiem tēliem, viņš ir gleznotājs, mākslinieks, kuram ir liels talants, bet pārāk maza drosme uzdrīkstēties. Darbā „Ugunszīme” Kārlis atspoguļots no dažādiem aspektiem, galvenokārt, negatīviem. Šim tēlam raksturīga pakļāvība, rakstura vājums un zems pašvērtējums, kas traucē viņam dzīvē sasniegt savus mērķus. Viņš pats apzinās savu gļēvulību, tomēr nespēj sevi pārvarēt. Kārļa raksturu lielā mērā ietekmējusi smagā bērnība, kad abi vecāki aizsūtīti uz Sibīriju un Kārlis pat nav paspējis no viņiem atvadīties. Kā saka pats Kārlis, viņš pēc vecāku izsūtīšanas juties „pliks un jauns, satriekts un visu atstāts”. Savā dzīvē viņš cenšas kaut ko sasniegt gleznojot, bet arī gleznošanā viņam neveicas tik labi, kā gribētos. Viņa brīvais gleznošanas stils nav pieņemts tā laika sabiedrībai un viņš saņem bargu kritiku. Tas, savukārt, Kārli dzen vēl lielākos kompleksos.
Kārlis kļūst dzīvīgāks tikai mirklī, kad viņa dzīvē ienāk Dagmāra – sieviete, kurā viņš iemīlas un kuru viņš nolemj apprecēt. Viņš nodzīvo laimīgā laulībā piecus mēnešus, tomēr arī attiecības nav viņa dzīvē pilnvērtīgas, aizvien Kārlis nejūtas pa īstam laimīgs, vismaz tā izskatās no malas, jo viņš ikdienā saglabā sevī rakstura īpašības, kas liecina par neapmierinātību ar dzīvi, - mazrunība un disciplinētība. Dagmāra vēlas vīrā vairāk smaidu, vairāk brīvības un vieglprātības, bet to nesagaida, - vienīgais pieredzētais bezrūpības mirklis Kārļa sejā bijis, kad Dagmāra piekritusi bildinājumam.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties