Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:424381
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 29 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    7
1.  Līzinga attīstības tendences    10
  Līzinga tirgus situācijas izpēte    10
  Straujas līzinga tirgus izaugsmes sekas    15
  Pārskats par līzinga veidiem    18
2.  Līzinga attīstības analīze Latvijā    28
  SIA „Hansa līzings” analīze    28
  SIA „SEB Unilīzings” analīze    34
  Līzinga operāciju dinamikas analīze    39
3.  Līzinga attīstības perspektīvas    44
  Līzinga neatmaksāšanas risks    44
  Krāpšanas un fiktīvo darījumu novēršana    48
  Nepieciešamība pēc vienota parādnieku reģistra    54
  Secinājumi un priekšlikumi    62
  Izmantotas literatūras un avotu saraksts    68
Darba fragmentsAizvērt

Līdz ar uzņēmējdarbības attīstību un privātpersonu rosības palielināšanos, vēlmi un iespējām ieguldīt naudu dārgās precēs, nekustamos īpašumos, paplašinās arī pakalpojumu klāsts, ko piedāvā Latvijas komercbankas un uzņēmumi. Viens no tiem ir līzings.
Līzingu var raksturot kā iespēju lietot kāroto preci uzreiz, bet savukārt norēķināties var vēlāk. Pirms vairākiem gadiem, kad līzingu sāka piedāvāt Latvijā, to izmantoja tikai daži uzņēmēji dārgu tehnoloģiju, iekārtu iepirkšanai, tagad tas ir ieguvis arvien plašāku atzinību. Būtībā līzinga darījumi ir viens no veidiem, kā firmas, ja tām trūkst pamatlīdzekļu, var attīstīties, savukārt privātpersonas, izmantojot atlikto maksājumu, izvairīties no gadiem ilgās naudas krāšanas, lai tiktu pie iekārotās lietas – mašīnas, dzīvokļa, mājas un citām lietām.
Protams var nepieciešamās iekārtas nopirkt vai paņemt kredītu to iegādei. Bet ar brīviem līdzekļiem vienmēr ir problēmas, bankās kredītu saņemt arī nav tik vienkārši, ir vajadzīgas noteiktas garantijas un konkrēti termiņi.
Vēl aizvien pastāv uzskats, ka cilvēkiem Latvijā ir psiholoģiskas problēmas ar “dzīvi uz parāda”, tādēļ līzinga pakalpojumu izmantošana varētu būt apgrūtināta. Tomēr reālā situācija un statistikas dati neliecina par labu šim uzskatam. Savu ieņēmumu stāvokļa apzināšanās un rūpīga izvērtēšana vēl nenozīmē psiholoģisku nepilnvērtību. Līzings gūst aizvien plašāku popularitāti, un pie labvēlīgiem valsts ekonomiskās attīstības tempiem šāds process turpināsies.
Ar katru gadu pieaug interese par līzinga operācijām, turklāt tas notiek ļoti strauji. Izmantojot līzinga sniegtās iespējas, tiek iegādātas automašīnas, industriālas un ražošanas iekārtas, nekustamais īpašums, sadzīves tehnika un datori. Līzinga darījumi kļūst aizvien populārāki; līdz ar to ienākumus gūst līzinga devēji, savukārt līzinga ņēmēji tiek nodrošināti ar nepieciešamo mantu sadzīves problēmu atrisināšanai vai sava biznesa finansēšanai.
Jēdziens “līzings” šodien ir ienācis gandrīz ik katra cilvēka dzīvē.
Mums ir iespēja būt lieciniekiem tā straujai attīstībai un piedāvāto pakalpojumu daudzveidībai. Līzings ir ērts, izdevīgs un drošs finanšu pakalpojums. Tas ikdienas kļūst populārāks un pieejamāks gan uzņēmēju vidū, gan arī privātpersonām. Tādējādi ir pamats apgalvot, ka izvēlētā diplomdarba tēma ir un arī nākotnē būs aktuāla.
Finanšu krīze, kura aptvēra Latviju, kā arī ne sevišķi labvēlīga ekonomiskā situācija valstī noveda pie tā, ka daudzas bankas pārdzīvo grūtības ar izsniegto kredītu piedzīšanu. Piedāvājot līzinga pakalpojumus bankas var kontrolēt investējamos objektus, tādā veidā minimizējot riska pakāpi.
Ņemot vērā iepriekšminēto var konstatēt, ka interese par līzingu ir kā līzinga ņēmējiem, tā arī līzinga devējiem. No šiem iemesliem, kuri veicināja līzinga parādīšanos naudas un kredītu saistību sfērā var nosaukt sekojošus:
1.pirkšanas – pārdošanas problēma, proti, investējamo preču trūkums tirgū;
2.situācijas mainīšanās finanšu tirgū;
3.valsts nodokļu politikas savdabība, kuras dēļ līzings izskatās pievilcīgāk.
Tieši šie iemesli bija par cēloņiem līzinga attīstīšanai, kā mūsu valstī, tā arī pasaulē.
Latvijā līzinga attiecības ir ļoti attīstījušās, praktiski ieejot gandrīz katrā veikalā tiek piedāvāts iegādātas preces (sākot no apaviem beidzot ar mēbelēm u.c. lietām) līzingā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties