Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:421392
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.04.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2011. - 2015. g.
Darba fragmentsAizvērt

Centrālo nervu sistēmu veido galvas un muguras smadzenes
Galvassmadzeņu pusložu garoza ir visaugstākā, pēc uzbūves un funkcijām vissarežģītākā centrālās nervu sistēmas daļa, kura sugas attīstības gaitā parādās visvēlāk un salīdzinājumā ar citām centrālās nervu sistēmas daļām indivīda attīstības procesā formējas visvēlāk. Garoza ir smadzeņu pelēkās vielas slānis, kurš klāj visu galvas smadzeņu pusložu virsmu. Galvas smadzeņu pusložu garozas un augstāko zemgarozas veidojumu darbību pieņemts saukt par augstāko nervu darbību. Pēc funkcijas garozas šūnas iedala trīs galvenās grupās – sensoriskās, efektoriskās un kontakta šūnas. Pie sensoriskajām šūnām nobeidzas specifiskie aferentie ceļi, kuri vada uzbudinājumu no receptoriem (kairinājuma uztvērējiem) uz garozu. Efektoriskās šūnas sūta impulsus no garozas uz zemākajām smadzeņu daļām – zemgarozas veidojumiem, smadzeņu stumbru un muguras smadzenēm. Kontakta šūnas uztur sakarus garozas vienas zonas robežās un arī starp dažādām garozas zonām. Tieši zem garozas ir smadzeņu baltā viela, kuru veido nervu šķiedras. (2., 109)
Galvas smadzeņu pusložu garozas darbība mainās, cilvēkam novecojot. Lai gan nav stingri noteiktas korelācijas starp vecumu un augstākās nervu darbības izmaiņām (šajā ziņā novēro ļoti lielas individuālas atšķirības), taču fakti rāda, ka ar vecumu palielinās aizmāršība, dezorientācija, asociācijas kļūst nabadzīgākas, uzmanība pavājinās, spriešanas spēja kļūst mazāk asa, rodas apātija un pat atraušanās no realitātes, līdz ar to kļūst grūtāk pielāgoties neparedzētiem apstākļiem. (2., 118)

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties