Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Koksnes ķīmiskās pārstrādes tehnoloģijas un iegūstamie produkti

     

    Referāts8 Ķīmija

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:420892
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Koksnes ķīmiskās apstrādes tehnoloģijas    4
  Celulozes iegūšana    5
  Celuloze iegūšana no koksnes    5
  Koksnes sagatavošana    5
  Sulfītcelulozes iegūšanas tehnoloģija    6
  Sulfīta atslāņa pārstrāde    7
  Sulfātcelulozes iegūšanas tehnoloģiskais process    8
  Sulfīta un sulfāta metožu salīdzinājums    9
  Citas celulozes iegūšanas metodes    9
  Iegūtās celulozes apstrāde un izmantošana    9
  Izmantotā literatūra    10
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienās gandrīz visas papīra šķirnes tiek gatavotas no koka celulozes un koka masas. Lieli koka celulozes daudzumi tiek patērēti kartona ražošanā. Koka celuloze ir pamatizejviela mākslīgo šķiedru ražošanā. Viskozo zīdu gatavo tikai no koka celulozes (1m3 koksnes dod 170...200 kg viskozās celulozes un, attiecīgi, 160...170 kg zīda). Viskozais zīds ir pārāks par naturālo šķiedru ne tikai sadzīvē, bet arī tehnikā. Lielu daļu no izejvielām kordu ražošanai, kurus lieto aviācijas un automobīļu rūpniecībā, veido biskozā šķiedra no koksnes celulozes. Viskozais kords, salīdzinot ar kokvilnas kordu, ir ar lielāku siltumizturību un mehānisko izturību. Automobīļu riepu kalpošanas termiņš palielinās 1,5 reizes. No viskozās šķiedras iegūst arī māksligo vilnu un kažokādu.
Celulozes nitrāti, kuru ieguva no augstvērtīgās koksnes celulozes, izmanto plēvju, laku, plastmasu, kā arī nezdūmu šaujampulvera ražošanā.
Paaugstinātu ekonomisko efektivitāti dod celulozes iegūšanas blakusproduktu utilizācija, piemēram no pēc sulfītmetodes iegūtās celulozes blakusproduktiem iegūst raugu, etilspirtu, liešanas saistvielas, miecvielas, bet no pēc sulfātmetodes iegūtās celulozes – sārmaino lignīnu, kuru izmanto kā kaučuku pastiprinātāju, sveķu iegūšanā.
Cits svarīgs novirziens koksnes ķīmiskajā apstrādē ir hidrolīzes rūpniecība, kura ir uz robežas ar citu zinātni – bioloģiju, jo ir mikrobioloģiskā rūpniecība. Šī rūpniecība ļauj pārstrādāt koksnes atkritumus un arī lauksaimniecības atkritumus. Viens no tādiem produktiem ir etilspirts, kuru izmanto kaučuka sintēzē un citās sintēzēs. Viens no galvenajiem tādiem produktiem ir lopbarības olbaltumvielu raugs. Bez tiem hidrolīzes rūpniecībā iegūst ksilītu (kurš ir pēc enerģētiskās vērtības identisks cukuram 4 kcal/g , bet 2 reizes par to saldāks), furfurolu (izmanto sintētiskās gumijas sintēzē) un citu produktus.
Trešāis svarīgais koksnes ķīmiskās pārstrādes novirziens ir meža ķīmiskā rūpniecība (лесохимическая промышленность)[1]. Pirolīzes rezultātā ir iespējams iegūt metilspirtu, etiķskābi, kokogli, ģenerātoru gāzi, fenilsveķus un citus vētīgus produktus.Liela nozīme ir ekstrakcijas rūpniecībai. Terpentīns, kanofolijs tiek izmantots daudzās un dažādās rūpniecībās, sākot no parfimērijas un laku-krāsu rūpniecības un beizot ar farmāciu u.c. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1306931
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties