Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:420028
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Politiskā situācija Latvijā 1945, 49 gads.

1944-45.gadā Latviju no jauna okupē Sarkanā Armija ar ieganstu padzīt no Latvijas vācu okupantus. Latviešu tauta un iedzīvotāji SA okupāciju uzskatīja par īslaicīgu parādību, tādēļ nepakļāvās padomju varas likumiem un rīkojumiem – sākās pasīvā pretošanās Padomju varai. Latvijā tai laikā komunistiskajā partijā bija tikai 2800 biedru. Tas bija krietni par maz, lai likumīgi varētu realizēt savu varu. Par cik notika pasīvā pretošanās, tad sāk pielietot represijas – daudzus arestē un izsūta. Politiski neuzticamos cilvēkus sodīja ar 25. gadiem un izsūtīja uz attālākajiem PSRS nostūriem (Sibīrija, Tālie Ziemeļi, Tālie Austrumi). Īpaši aktīvi pret padomju varu uzstājās jaunatne, līdz ar to no skolām veselas klases tiek izvestas uz Sibīriju t.sk. aīrī no Tehnikuma. Bez tam latvijas mežzos, īpaši kūrzemē bija daudz iedzīvotāju, galvenokārt tie bija bijušie leģionāri. Latvijā tika uzsākta aktīvā pretošanās padomju varai – sākā partizānu karš, kurš turpinājās līdz pat 1957.gadam. tātad ar pretošanos padomju varai Latvijas iedzīvotāji gribēja pievērst Rietumvalstu uzmanību. 1945, 46.gados l;;ielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ticēja, ka atnāks sabiedrotie un adbrīvos no okupācijas, bet tas nenotika, jo 1945.gadā Krimā, pēc tam Podzdomā Latvija tika atstāta PSRS sastāvā. Bez tam sākot ar 1944., 45., 46., un turpmākajos gados daudzi Latvijas iedzīvotāji emigrēja uz Rietumiem. Tādu cilvēku bija vairāk nekā 100 000.

2. Ekonomiskais stāvoklis 45., 46. gados.

Otrā pasules kara laikā Latvijas ekonomika bija pilnīgi sagrauta un Latvija bija viena no visvairāk cietušajām valstīm Eiropā un arī kā PSRS republika. Piemēram, - Latvijā kara laikā tika sagrauti 5790 uzņēmumi, tika iznīcināti 1700km dzelzceļa (priekš Latvijas tas ir ārkārtīgi daudz), tika nopostītas vairākas pilsētas – Rēzekne, Daugavpils, Jelgava, Liepāja. (Jelgavā pēc kara bija palikušas tikai 10% dzīvojamo māju. Latvijā tika iznīcinātas 116 elektrostacijas, tika izcirsti 150 000ha mežu. Bez tam atkāpjoties vācieši šeit pielitoja “izdedzinātās zemes politiku” (visu vērtīgo vai nu iznes, vai iznīcina – lai neko neatstātu Boļševikiem). Lielākais zaudējums bija iedzīvotāji. Kara laikā zaudē 30% no visiem saviem iedzīvotājiem. *Latvieši šajā ziņā ir otrajā vietā aiz ebrejiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1133829
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties