Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:416205
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Švei­ce ir fe­de­rā­la re­pub­li­ka Ei­ro­pas vi­dū. Švei­cē sa­tie­kas trīs kul­tū­ras – vā­cu, fran­ču un itā­lie­šu. Tā ir ap­bu­ro­ša Al­pu ze­me ar za­ļām kal­nu ga­nī­bām, zi­liem eze­riem un ma­zām, krāš­ņām pil­sē­ti­ņām zie­do­šās kal­nu ie­le­jās. Un, pro­tams, Švei­ce ir zi­nā­ma ar sla­ve­no Švei­ces sie­ru un pa­saul­sla­ve­niem Rolex un Swatch pulk­ste­ņiem! Švei­ce jau kopš 1815.ga­da ir nei­trā­la valsts un nav ie­sais­tī­ju­sies ka­ros, kas no­ti­ku­ši Ei­ro­pā. No­šķir­tī­bas un sa­skar­smes trū­ku­ma dēļ cil­vē­ki Švei­cē ru­nā da­žā­dos di­alek­tos. Par spī­ti tam, valsts dau­dzē­jā­dā zi­ņā ir vie­no­ta un, ap­zi­not sa­vus ne­lie­los re­sur­sus, ra­dī­ju­si plauk­sto­šu saim­nie­cī­bu. Nei­tra­li­tā­te un po­li­tis­kā sta­bi­li­tā­te ir pa­lī­dzē­ju­šas Švei­cei kļūt par sva­rī­gu fi­nan­šu cen­tru.

Ģeo­grā­fis­kais stā­vok­lis: Valsts at­ro­das pa­šā Ei­ro­pas sir­dī un ro­be­žo­jas ar Fran­ci­ju, Vā­ci­ju , Lih­ten­štei­nu, Aus­tri­ju un Itā­li­ju. Pa­ras­ti vi­sa valsts te­ri­to­ri­ja at­ro­das uz Al­pu un Ju­ra kal­niem, augst­ākā vir­sot­ne Du­furs 4634 m. v. j. l.

Pla­tī­ba: 41 284 km2

Ie­dzī­vo­tā­ju skaits: 7 258 500

Valsts ie­kār­ta: Par­la­men­tā­ra fe­de­ra­tī­va valsts.

Gal­vas­pil­sē­ta: Ber­ne ir valsts gal­vas­pil­sē­ta, ku­rā var ap­ska­tīt – Par­la­men­ta ēku, Pulk­ste­ņa tor­ni, strūkl­akas, ka­ted­rā­li, Lā­ču bed­ri, Cie­tu­ma tor­ni, Rāts­na­mu, Past­a mu­ze­ju, Ein­štei­na mu­ze­ju, Švei­ces Al­pu mu­ze­ju un past­aigā­ties pa 6km ga­ro ie­li­ņu, ku­ra at­ro­das zem ar­kām un sla­ve­nās Švei­ces šo­ko­lā­des ra­žo­ša­nas centra.


Lie­lā­kās pil­sē­tas: Cī­ri­he , Že­nē­va , Bā­ze­le , Lo­zan­na , Lu­cer­na , Kū­ra.

Ofi­ci­ālā va­lo­da: Vā­cu , fran­ču , itā­ļu , ret­ro­ro­mā­ņu.

Re­li­ģi­ja: ka­to­ļi (48%) , pro­tes­tan­ti (46%) , mu­sul­ma­ņi (2%) , pā­rē­jie (4%).

Sprie­gums tīk­lā: 220 V

$Va­lū­ta : Švei­ces franks, 1 franks = 100 san­tī­mi , 1 franks = 0.43LVL. Trans­por­ta kar­te 1 ne­dē­ļai – 50CHF ; ie­eja mu­ze­jā ~ 10CHF ; pus­die­nas 10 – 15CHF.

Kre­dīt­kar­tes : Val­stī no­rē­ķi­nā­ties var ar Ame­ri­can Express, Vi­sa, Di­ner Club, Eu­ro­card/Mas­ter­Card, Pos­tcard.

Mui­ta : Ie­vest un iz­vest va­lū­tu var ne­ie­ro­be­žo­tā dau­dzu­mā. Brī­vi var ie­vest per­so­nī­gās lie­to­ša­nas pre­ces, spor­ta in­ven­tā­ru, mū­zi­kas in­stru­men­tus, fo­to un vi­deo­ka­me­ras, pār­ti­kas pro­duk­tus vie­nai die­nai. ES tū­ris­ti var 200 ci­ga­re­tes, 50 ci­gā­rus, 250 gr. ta­ba­kas, 1 L deg­vī­na, 2 L vī­na. Pā­rē­jie drīkst ie­vest uz pus­i ma­zāk, iz­ņe­mot al­ko­ho­lu. Drīkst ie­vest su­ve­nī­rus par 100 fran­kiem.

ⓘVī­zas : LR pil­so­ņiem ie­brauk­ša­nas vī­zu ne­va­jag līdz 90 die­nām. Tū­ris­tu vī­za mak­sā 16LVL.

Lai­ka star­pī­ba: -1h

Na­ci­onā­lā vir­tu­ve : dau­dzi ru­nā , ka na­ci­onā­lā vir­tu­ve ne­maz ne­pa­stāv , jo tā ir gan­drīz tā­da pa­ti kā Vā­ci­jā un Itā­li­jā , to­mēr Švei­ce ir sla­ve­na ar sa­vu šo­ko­lā­di un sie­riem. Ie­cie­nīts ir švei­cie­šu fon­dī , to vei­du ir ļo­ti daudz , sie­ra un ga­ļas fon­dī ir kla­sis­kā­kie. Sla­ve­ni ir arī vī­ni , kat­rā kan­to­nā ir sa­vas po­pu­lā­rā­kās šķir­nes , iz­ci­li ir arī Švei­ces li­ķie­ri.

Iz­mi­ti­nā­ša­nas ie­spē­jas: Švei­ce ir valsts , kas iz­ce­ļas ar augst­as kla­ses vies­nī­cām , kū­ror­tiem , pan­si­jām , kem­pin­giem , B&B , lau­ku mā­jām Al­pu no­gā­zēs.

Ra­žo­ša­na : Švei­ce ir kļu­vu­si par ie­vē­ro­ja­mu rūp­nie­cī­bas cen­tru , lai gan pa­šai ir ļo­ti maz iz­ej­vie­lu. Švei­cē ir augs­ti kva­li­fi­cēts dar­ba­spēks , kas spe­ci­ali­zē­jies augst­vēr­tī­gas pro­duk­ci­jas ra­žo­ša­nā. Tā kā Švei­ce ir ne­lie­la valsts , tās kom­pā­ni­jām , lai no­dro­ši­nā­tu ie­nā­ku­mus , sa­vi ra­žo­ju­mi ir jā­ek­spor­tē. Dau­dzām fir­mām ir iz­pla­tī­ša­nas bi­ro­ji vi­sā pa­sau­lē.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1183062
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties