Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:413043
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Ētika-ethos-paradums, tikums, raksturs. Aritot.- NIKOMAHA ĒTIKA- tikumības māc. T.I.- māc. par labo/ ļauno; prāta un sirds higiēna.
Tikumība- morāles prakse. Uzd.- piedāvāt tikumības normas, raudzīties kā cilv. tās izpilda domās, darbos, jūtās, vārdos. DIEVIŠĶIE TIKUMI- cerība, ticība, mīlestība. 7 galv.grēku pretstats: pazemība- lepnībai; devībai- mantkār.; šķīstība- nešķīst.; žēlsird.- skaudībai; lēnprāt.- dusmām; cītība- kūtrībai. Morāle- mores- tikums, morales- tikumisks. Principu, normu kopums, kas vēsturiski izveidojies sakarā ar cilv. priekšstatiem par labo un ļauno. Tajā ietilpst: labā/ ļaunā probl.; jaut. par tikumisko normu avotu; gribas brīvības probl. Tā orientē uz JĀ būtību- uz to, kam vajadzētu būt- uz ideālu, t.i., cilv. spēja projektēt sevi nākotnē. Tai ir interatīvs raksturs. Tā pamatvērt.: Labais, taisnīgais, godīgums, brīvība. M. ir visur, kur ir cilv-u att. M.- nerakstīti lik. M. cieši saistīta ar ties., pol., med., ekoloģ., žurnālistiku. M. un ties. pazīmes: KOPĪGĀS- ekon., soc. politiskie, idealoģ-ie pamati; uzvedības normas, lai nodrošinātu disc., kārt. līmeni sab-ā.; mērķis- nodrošināt vispārcilvēciskās att. sab-ā. ATŠĶIRĪGS- M. pastāvēja pirms v. izveidoš.; T.n. fiksētas norm. aktos; M. veidoš. pamats- sabiedriskā doma. T.n-ās izpaužas v. griba, kas saistīta ar sab. vēlmēm; pārkāpjot M. normas, cilv. var tikt sodīts ar M.sankcijām; pārkāpjot t.n., tiek sodīts lik-ā noteiktā kārtībā.
2. M.izcelš. virzieni:BIOL.- cilv. tuvība dzīvnieku pasaulei. Atzīts kā ilgstošs evolūcijas rez. SOC.- tikum. sākotni meklē dzīvē. METASOC.- kosmiskais M. raš. meklēj-i. Kosmosā valda saprāts. RELIĢ.- dievišķa izcelš. Dievs deva Mozum 10 baušļus, kurus ir jāpilda sab-ai. M. būtī- sabiedriskās apziņas forma, sociāls instit., kurš veic cilv. uzvedības regulācijas f-jas.
3. Tik. raš. avoti: VALODA- saglabā, nodod tālāk uzkrāto dzīves gudrību. ETNOGR.- pētot dažādas parādības, iespējams ielūkoties senā pagātnē- pētīt tikumību. ARHEOLOĢ.- dod iespēju ar izrakumu palīdz-u pētīt senos darbarīkus, apbedīj-u vietas. VĒST. PSIH.- pēta seno aizliegumu (tabu) nozīmi.
4. M. f-jas:( sarežģītas, organizētas sist. uzvedības veids). Izziņas- morālā izziņa ir 3 svarīgu izziņas vērtējuma un praktiskās darbības vienotāja: Gnezeoloģ.- izziņas teorija; Aksioloģ.- māc. par vērtībām; Praksioloģ.- māc. par praksi. Cilv-u att-u regulēš., pašreg.- fizioloģ. vajadz., pašsaglabāš., soc., vaj. pēc cieņas, pašapliecināš. Norma orientē cilv-u uz noteiktiem priekšrakstiem. darbībā tiek pārbaudītas cilv. spējas un griba. Cilv-u att-u regul. iespējama, pastāvot nosacīj-iem: nepieciešams iepazīt cilv. raksturu, dzīvi; morālajā regul-ā svarīgs mērķis- izteikts principos, ēt. kodeksos, sprediķos, baušļos; svarīgi apstākļi, kādos cilv-am nākas darboties. Tikumiskās audzināš., pārraudzīš.: tikum. izglītoš.- tik. audzin., mērķis- panākt, lai cilvēces pamatvērtības kļutu par katra indiv. vērtībām. Uz vērt-ām orientējoša: sava veida morālais/ peronības kodols cil-ā ir atbildība, sirdsapziņa, dzīves jēga, sadraudzībā ar garīgajām vērtībām. Prognozējošā: saistīta ar orientāciju uz nākotni.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −-1,80 €
Materiālu komplekts Nr. 1132482
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties