Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:410900
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  DZĪVESVIETAS RAKSTUROJUMS    3
2.  PIESĀRŅOTO UN POTENCIĀLI PIESĀRŅOTO VIETU RAKSTUROJUMS    6
3.  SĀKOTNĒJAIS VIDES PĀRSKATS    8
3.1.  Sākotnējā vides pārskata detalizēts saturs    8
4.  RESURSU OPTIMIZĀCIJA MANĀ MĀJSAIMNIECĪBĀ    20
  BIBLIOGRĀFISKO NORĀŽU SARAKSTS    22
  PIELIKUMI    23
Darba fragmentsAizvērt

1.Dzīvesvietas raksturojums
Dvietes pagasts ir viena no Ilūkstes novada administratīvajām teritorijām tā ziemeļaustrumos Daugavas kreisajā krastā (skatīt 1.pielikumu). Pagasts ir izveidots 1863.gadā, tā platība ir 118,4 km2. Lielāko daļu jeb 66% pagasta platības aizņem mežs, kopējais pagasta teritorijā esošo autoceļu kopgarums sastāda 62,2 km. Dvietes pagastā aug 5 dižkoki – 3 ozoli (to apkārtmērs 5m 53cm, 4m 84cm, 5m 13cm), viena priede (apkārtmērs 3m 20cm) un viens āra bērzs (apkārtmērs 3m 30cm). Ievērojamākie pagasta dabas objekti ir dabas parks “Dvietes paliene” un dabas liegumi: „Kinkausku meži” un “Dvietes dumbrāji”, kas ir īpaši aizsargājamas dabas teritorijas.
Viens no svarīgākajiem aizsargājamiem objektiem darba autores dzīvesvietā ir Dabas parks „Dvietes paliene”, kas atrodas Ilūkstes novada Dvietes pagastā. Dabas parks aptver teritoriju, kura laika gaitā, veicot upju regulēšanas un palieņu meliorācijas pasākumus, ir vairāk vai mazāk pārveidota un cilvēka darbības ietekmēta, tomēr teritorija savu nozīmīgumu nav zaudējusi, un šobrīd Dvietes paliene ir viens no lielākajiem un labāk saglabātajiem dabisko palieņu paraugiem Latvijā un Eiropā, tā kopplatība 4989 ha. Dabas parka teritorija iekļauta Eiropas Savienības īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā Natura 2000. Teritorijai ir piešķirts putniem nozīmīgas vietas statuss, turklāt Dvietes paliene atbilst ne tikai Eiropas Savienības, bet arī globālā līmeņa putniem nozīmīgo vietu kritērijiem. Dabas parks “Dvietes paliene” ir starptautiskā mērogā nozīmīga caurceļojošo ūdensputnu pulcēšanās vieta pavasarī un svarīga ūdensputnu ligzdošanas vieta. Šajā vietā ir sastopami tādi aizsargājami putni kā ķikuts, ormanītis un melnais zīriņš, kuri cituviet Latvijā ir retums. Dabas parka teritorija atbilst starptautiskas nozīmes mitrāju kritērijiem saskaņā ar Ramsāres konvenciju. Dvietes senleja ir nozīmīga arī ar arheoloģiskajiem pieminekļiem - šeit ir atklātas akmens laikmeta apmetnes, vēlā dzelzs laikmeta un viduslaiku apmetņu vietas, agrā dzelzs laikmeta pilskalni un vēlā dzelzs laikmeta senkapi. Dabas parks “Dvietes paliene” izveidots 2004. gadā, lai nodrošinātu unikālu dabas vērtību, galvenokārt – reto un īpaši aizsargājamo savvaļas putnu un augu sugu, kā arī biotopu aizsardzību.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties