Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:409840
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.09.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gravitācija-ir ķermeņu savstarpējā pievilkšanās gravitācijas spēka darbības rezultātā ,kurai pakļauti visi ķermeņi Visumā. Tā ir ļoti nozīmīga ,ja aplūkojam tādus masīvus ķermeņus kā planētas, kuras gravitācijas dēļ noturas orbītā.
Gravitācijas atklāšana un vēsture:

Sengrieķu zinātnieka Aristoteļa (384.-322 p.m.ē.)iedomātajā pasaules uzbūvē Zeme atradās Visuma centrā. Pēc viņa uzskatiem visi debess spīdekļi riņķoja ap Zemi bez jebkāda ārēja spēka pielikšanas. Savā traktātā ‘’Fizika’’ Aristotelis norādīja ,ka Visuma smagās matērijas ūdens un zeme tiecas uz Pasaules centru- uz Zemi. Tāpēc gaisā pamesti smagi ķermeņi paši no sevis krīt atpakaļ uz Zemes.
Mūsu ēras pirmie 15 gadsimti pieredzēja gan ģeocentriskās pasaules uzbūves filozofijas (par pasaules centru uzskata Zemi) norietu, gan poļu astronoma Nikolaja Kopernika (1473.-1543.) heliocentriskās pasaules uzbūves filozofijas (par pasaules centru uzskata Sauli) nostiprināšanos zinātnes pasaulē. Taču palika neatbildēti daudzi ar gravitāciju saistīti jautājumi.
Vācu matemātiķis un astronoms Johanness Keplers ( 1571.-1630.) izanalizējis daudzu planētu novērojumu datus, 1609. gadā nonāca pie secinājuma, ka planētu orbītas nav riņķa līnijas, bet gan elipses, kuru vienā fokusā atrodas Saule. Kustība pa šādu orbītu nav iedomājama bez spēka pielikšanas. Kad parādījās pirmie raksti par Zemes magnētismu , zinātnieks darbā ‘’Pasaules harmonija’’ rakstīja: ‘’ Es uztveru gravitāciju kā spēku ,kas līdzīgi magnētismam izsauc ķermeņu pievilkšanos. Jo abi ķermeņi atrodas tuvāk viens otram ,jo šis spēks ir lielāks.’’…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1125305
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties