Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:408507
 
Vērtējums:
Publicēts: 01.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Visas vielas gāzveida stāvoklī ir reālas gāzes un tām šis vienādojums ir pareizs tikai tuvināti, tomēr tas ir pietiekami precīzs praktiski visām retinātām gāzēm, ja to temperatūra ir tālu no kondensēšanās (iztvaikošanas) temperatūras. Konstanti Mendeļejeva-Klapeirona vienādojumā ērti noteikt tad, ja gāzes daudzums ir viens mols, jo zināms, ka 1 mol jebkuras gāzes absolūtajā temperatūrā T0 = 273,15 K (0° C) un normālā spiedienā p0 = 1,013×105 Pa vienmēr aizņem tilpumu V0 = 0,0224 m3 (22,4 l). Šajos apstākļos (p0*V0)/T0 = R, kur konstanti R = 8,314 J/(mol*K) sauc par universālo gāzu konstanti.

Jebkuros citos apstākļos vienam molam gāzes, ja tās tilpums ir VM, spiediens p un temperatūra T, ideālas gāzes stāvokļa vienādojums ir (p*VM)/T = R.

Pieņem, ka ideālas gāzes molekulas ir ar neievērojamu tilpumu, to sadursmes ir pilnībā elastīgas un nepastāv nekādi starp molekulārie spēki.

Universālā gāzu konstante – Divu konstanšu, Bolcmaņa konstantes k un Avogadro skaitļa Na, reizinājums. Universālo gāzu konstanti apzīmē ar butu R.

Bolcmaņa konstante raksturo vienu vielas daļiņu — atomu vai molekulu. Skaitliski Bolcmaņa konstantes vērtība k = 1,38 ∙ 10–23 J/K. Gāzu molekulāri kinētiskajā teorijā to lieto gāzu universālās konstantes vietā.

Avogadro skaitlis - atomu vai molekulu skaits vienā molā vielas. Tā tas nosaukts par godu itāliešu zinātniekam Amadeo Avogadro, kurš dzīvoja 19.gadsimtā. Saskaņā ar mola definīciju Avogadro skaitlis ir vienāds visām vielām. Konkrēti, tas ir vienāds ar atomu skaitu vienā molā oglekļa-12, tas ir, 0,012 kg oglekļa-12 (ogleklis-12 ir oglekļa izotops ar atommasu 12).…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1317583
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties