Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:402305
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.04.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

IV - KO NO ŠĪ PIEMĒRA VAR MĀCĪTIES
Abu šo projektu galvenais mērķis bija panākt mazāku ēku un to iedzīvotāju enerģijas patēriņu tā minimizējot to iespaidu uz vidi. To realizācijas galvenie ieguvumi - avārijas prognozēšanas iespējamība, naudas plūsmas optimizācija PA "Mālkalne", P/A "Mālkalne" tehniskās daļas reorganizācija, kā arī patērētāju (Ogres iedzīvotāju) izglītošana.
ENERLAB projekta rezultāti un īpaši A kategorija, kas tika sasniegta vienā no ēkām gada laikā, norāda uz to, ka arī vecās apbūves ēkās ir liels energoekonomijas potenciāls un ir jāstimulē iedzīvotājus to sasniegšanā. Tāpat projekta rezultāti parādīja, ka piedāvāto ēku energosertifikācijas shēmu var viegli ieviest, tā ir jūtīga pret cilvēku uzvedību un var būt ar sekmēm izmantota kā ēku energovadīšanas sistēma citās Latvijas pilsētās un arī citās valstīs ar līdzīgu apbūves praksi.
Galvenie faktori, kas palīdzēja sasniegt vēlamos rezultātus projekta ietvaros bija:
ēku energomarķējums izvietots labi redzamās vietās, kā arī vienlaikus tika veikta plaša informācijas kampaņa, nodrošinot iedzīvotāju informētību un aktīvu piedalīšanos projekta realizācijā. Galvenokārt informētību nodrošināja tieši ēku energomarķēšana, kas uzskatāmi parādīja visiem iedzīvotājiem, ka vienādās pēc struktūras ēkās var būt krasi atšķirīgs siltuma patēriņš;
energrosertifikācijas skalas kritērija - standartizētā gada īpatnējā siltuma patēriņa jūtīgums pret iedzīvotāju izvēlētām telpu temperatūrām un ūdens patēriņa daudzumu un jūtīga skalas gradācija, kas dod iespēju, ekonomējot siltumu, sasniegt nākošo labāko siltuma patēriņa klasi.
Tomēr pēc otra projekta ENCEREB realizācija nedeva tik pārliecinošus rezultātus, kas lielā mērā ir saistīts ar iedzīvotāju līdzdarboties motivācijas trūkumu. Būtisks faktors šādai situācijai ir tieši komunikācijas trūkums, tādejādi liela daļa iedzīvotāju nav informēti par marķējumu nozīmi un nepievērš tam uzmanību. Līdz ar to iedzīvotāju informēšanai un izglītošanai ir jābūt sistemātiskai, tādejādi nodrošinot iedzīvotāju motivēšanu līdzdarboties.
Šis projekts parādīja, cik veiksmīgi var tikt izmantoti vides marķējumi resursu ietaupīšanai, ja tiek pienācīga nodrošināta sabiedrības informēšana un izglītošana jeb vides komunikācija, kā arī pats vides marķējums var tiks veiksmīgi izmantojams kā vides komunikācijas instruments.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties