Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:401322
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

1934. gada 15. maijā Latvijas Ministru prezidents K. Ulmanis izdarīja apvērsumu un nodibināja tā saukto autoritāro režīmu. To dēvēja arī par vadonības un tautas vienības laiku. Par šo posmu Latvijas vēsturē vēsturnieki vēl joprojām diskutē. Neapšaubāmi apvērsums bija antikonstitucionāls – tas Latvijā likvidēja demokrātiju. Valstī izsludināja karastāvokli, kas neformāli pastāvēja līdz pat valsts okupācijai. Tika apturēta Saeimas darbība, aizliedza visas politiskās partijas, izformēja pašvaldības, slēdza arodbiedrības un daudzas apvienības. Uz Liepājas koncentrācijas nometni tika aizsūt daudzi Saeimas deputāti , sociāldemokrāti un citi politiskie darbinieki, politisku iemeslu dēļ daudzus ierēdņus, skolotājus, pašvaldību darbiniekus atlaida no darba vai pat arestēja. Ulmanis kļuva par diktatoru, kas ļāva viņam daudzus jautājums vai pat varētu teikt visus jautājumus izlemt vienpersoniski. Tad Ulmanis no A.Kvieša pārņēma arī Valsts prezidenta funkcijas, kas, protams, bija nelikumīgi, bet Ulmanis vēlējās būt pirmā persona valstī, jo līdz tam Kviesis tā teikt aizēnoja viņu.
Ministru kabinets īstenoja izpildvaru un arī likumdošanu, bet jāņem vērā, ka Ministru kabinets bija Ulmaņa paspārnē, un, kā izsakās Latviešu vēsturnieks Edgars Dunsdorfs, kas salīdzināja Ministru kabinetu ar kori,: „kas dziedāja, turklāt vienbalsīgi, to, ko lika dziedāt diriģents – Ministru prezidents” ( [2.] 154.lpp.), jāsaprot, ka kabinetā lēmumu pieņemšana bija samērā neliela un galavārds piederēja tikai Ulmanim.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1111862
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties