Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:400269
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Eliass Kaneti ir savpata un savdabīga personība vācu rakst­niecībā. Viņš ir dzimis 1905. gada 25. jūlijā Rusčukā (tagad Rūsē, Bulgārija), kas tolaik ietilpst Austrijas monarhijā. Taču ne vācu, ne arī bulgāru valoda nav viņa dzimtā valoda, tā ir XV gadsimtā no Spānijas izceļojošo ebreju valoda. Vācu va­lodu Kaneti apgūst kā ceturto valodu, tomēr pazīstams ir tieši kā vācu rakstniecības pārstāvis, izcils eseju un aforismu meis­tars. 1911. gadā līdz ar ģimeni viņš pārceļas uz Mančesteru, pēc tēva nāves 1916. gadā – uz Vīni. No 1916. līdz 1921. g. mācās Cīrihē, 1921.–1924. g. – Frankfurtē pie Mainas, kur gūst atziņas, kas vēlāk izvēršas filozofiski socioloģiskā trak­tātā «Masa un vara» (1960.). 1924.–1925. gados studē Vīnē ķīmiju, bet 1939. gadā emigrē uz Londonu. Aktīvā publicis­tiskā darbība, publicēto grāmatu2 antifašistiskais un antimilitāriskais patoss gūst progresīvās sabiedrības atzinību. 1981. gadā E. Kaneti tiek piešķirta Nobela prēmija literatūrā.
Lai izprastu un patiesi novērtētu E. Kaneti rakstu «Vadonis un vara» (oriģinālā – «Hitler, nach Speer»), ir jāņem vērā viņa traktāts «Masa un vara», uz kuru vairākkārt norāda arī pats autors, kā arī citi Rietumu pētnieku darbi šajā jomā. Viens no traktāta pamatjēdzieniem ir masa. Masificēfā sabiedrība ir individuālistiska, atomizēta, pēc Kaneti ieskatiem, masa ir sav­dabīga cilvēku kopdzīves forma ar tikai tai piemītošām īpašī­bām (dažas tiek minētas arī publicējamā rakstā).…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties