Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:400179
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.11.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

1 Ievads
Ķīnu es izvēlējos, jo tieši šī valsts visvairāk atšķiras no lielākās daļas pasaules valstu, tajā skaitā no Latvijas. Manuprāt, Ķīna ir pasakaina zeme, tai ir apbrīnojama daba, izkoptas senas tradīcijas un interesanta vēsture.
Ķīna ir viena no senākajām pasaules valstīm. No daudzām citām senajām civilizācijām palikušas tikai atsevišķas materiālās kultūras liecības, bet pašas tautas - tās radītājas - vai nu aizgājušas nebūtībā vai iejukušas atnācēju masā.
Līdz šim vienīgais, ko es par Ķīnu zināju ir tas, ka šai noslēpumainajai valstij pieder pieci lieli atklājumi: papīrs, grāmatu iespiešana, kompass, šaujampulveris un zīds un, to, ka par vispāratzītām vērtībām pasaulē tiek uzskatīti senās Ķīnas zinātnieku sasniegumi matemātikā un medicīnā, astronomijā un filozofijā.

2 Ķīnu raksturojošie elementi
Ķīna, otra lielākā tauta pasaulē, aizņem 9 596 960 km² platību. Tā atrodas Austrumāzijā, Klusā okeāna piekrastē. (Ķīnas Republika; 1994)
Ķīnas kopējais iedzīvotāju apjoms sasniedz apmēram ceturtdaļu no visas cilvēces. Mūsdienu Ķīna lepojas ar plašu minoritāšu spektru, ir identificētas 55 dažādas minoritāšu grupas, kurās ietilpst mandžūru, mongoļu, uiguru, tibetiešu, majo, ji, gerbao un džuanu tautas. Termins „ķīnieši” aptver visas šīs tautas un galvenokārt apzīmē piederību pie kultūras. (Ķīnas Republika; 1994)
Ķīna ir gandrīz tikpat sena kultūras zeme kā Indija vai Mezopotāmija, kur radusies viena no vissenākajām civilizācijām pasaulē. Ķīnieši ir viena no retajām pasaules tautām, kuras dzīve un kultūra rit tajā pašā teritorijā, kur tā sākusies. (LIIS; b.g.)
2.1 Valoda
Mūsdienu ķīnieši ir to cilvēku tiešie pēcteči, kuri dzīvoja šajā zemē vismaz pirms pusmiljona gadiem un radīja savu valsti 21.gadsimtā pirms mūsu ēras.
Ķīniešu valoda ir dzimtā valoda lielākajam skaitam cilvēku. Par spīti tam, ka daudzveidīgie dialekti, kuru pārstāvji pat savstarpēji nevar saprasties, tomēr tiek nešķirojot apzīmēti ar vārdu „ķīniešu valoda”, ķīniešu tautu tiešām apvieno kopīga nacionālā valoda. Kontinentā šo valodu dēvē par putunhua. Dažas no galvenajām iezīmēm ķīniešu valodu saimes valodās vai dialektos ir vienzilbīgums un vienkārša fonoloģiska sistēma, skaņu lietojums dažādu nozīmju izteikšanai un sintakse, kas atkarīga no vārdu kārtības. (Ķīnas Republika; 1994)
Rakstu valoda – Ķīnas daudzo un dažādo dialektu galvenais vienojošais spēks ir kopīgā rakstības sistēma. ķīniešu rakstu valoda, kas saista Ķīnas dažādās valodas un dialektus, ir unikāla, būdama vienīgā lielākā modernā rakstības sistēma, kas izmanto tūkstošiem ideogrāfiski fonētisku simbolu, nevis fonētisku alfabētu vai zilbju komplektu ar desmitiem simbolu. (LIIS; b.g.)

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1166372
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties