Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:399707
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Blokkarteris (2.att) – motors, kurus dzesē ar šķidrumu, ir kārbveidīgs ķeta lējums, kuram piestiprināti visi pārējie motora mehānismi un detaļas. Blokkartera iekšpusē ir horizontāla garensiena, kura blokkarteri sadala augšdaļā un apakšdaļā. Blokkartera augšdaļā izveidoti urbumi, kuros iepresētas cilindru čaulas.
Blokkartera augšdaļu sauc par cilindru bloku. Cilindru bloka iekšējā telpa ap čaulām paredzēta dzesēšanas šķidruma iepildīšanai un cirkulācijai, un to sauc par cilindru bloka dzesētājapvalku. Cilindru bloka augšdaļas labajā vai kreisajā pusē izveidota iekšēja vertikāla garensiena. Garensiena kopā ar cilindru bloka sānu sienu veido telpu, kurā ievietoti bīdītāji un bīdstieņi. Blokkartera apakšdaļa veido motora kartera augšdaļu. Tajā izveidotas vertikālas šķērssienas . Šķērssienu ligzdās iemontēti kloķvārpstas pamatgultņi un gāzu sadales vārpstas gultņi. Blokkartera sienās izveidoti motora dzesēšanas un eļļošanas sistēmas kanāli. Pie blokkartera apakšējās apstrādātās virsmas pieskrūvēts kartera vāks (1 att.), kurš ne tikai novērš netīrumu iekļūšanu karterī, bet kalpo arī kā eļļas tvertne. Eļļas caursūkšanās novēršanai starp blokkarteri un kartera vāku ievietota kartona, paronīta vai korķa blīve. Priekšējai apstrādātajai blokkartera virsmai piestiprināts sadales zobratu karteris – spara rata un sajūga karteris, augšējai – cilindru galva. Pie apstrādātajām virsmām blokkartera sānos piestiprināti pārējie motora mezgli. Dažkārt blokkartera sānos izveidotas montāžas lūkas.

Cilindru čaulās (3. att.) norisinās motora darbības procesi, un čaulas iekšējā darbvirsma paredzēta virzuļa kustības vadīšanai. Tā izvirpota pēc noteiktiem izmēriem, rūdīta un spoguļgludi noslīpēta, lai samazinātu berzi un dilšanu. Čaulas ārpusē izveidotas apstrādātas jostiņas čaulas centrēšanai cilindru bloka urbumos. Dzesētājapvalka noblīvēšanai čaulas augšdaļā izveidota atmale, kura nedaudz izceļas virs bloka augšējās virsmas. Pievelkot galvas skrūves, cilindru galva atmali cieši piespiež tās sēžai blokā. Dažos motoros (D-21, D-40M) zem atmales novietoti vara blīvgredzeni. Čaulas apakšējā daļā dzesēšanas apvalks noblīvēts ar vienu vai vairākiem gumijas blīvgredzeniem, kas ievietoti čaulas apakšējās centrēšanas jostiņas (3. att. I ) vai blokkartera šķērssienas rievās (3. att. II ). Tā kā cilindru čaulu no ārpuses apskalo dzesēšanas šķidrums, to sauc par slapjo čaulu. Slapjās čaulas atvieglina motora remontu, jo tās viegli izvelkamas un apmaināmas pret jaunām. Bez tam blokkarteri var izgatavot no mazvērtīgāka materiāla nekā cilindru čaulas, kas izgatavotas no speciāla karstumizturīga ķeta.
Ar gaisu dzesējamo motoru (D-21, D-37M) cilindriem (3. att. III) ārpusē izveidotas dzesētājribas dzesēšanas virsmas palielināšanai. Katrs cilindrs atsevišķi piestiprināts pie kartera augšdaļas.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties