Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:395419
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Visā pasaulē aktuāla problēma ir slimnīcā iegūtās nozokomiālās infekcijas (NI) un to izplatības pieaugums. NI attīstībā liela nozīme ir riska faktoriem, to skaitā tādiem ko nevar novērst, kā pacienta vecums, slimības gaita, invazīvo procedūru skaits.
Pēc medicīniskās literatūras datiem, ārstējoties jebkura profila ārstniecības iestādē, 4 - 10% pacientu pievienojas (NI). Kaut arī Ministru kabineta 1999. gada 5. janvāra noteikumi Nr.7 "Infekcijas slimību reģistrācijas kārtība” paredz ziņot valsts aģentūrai „Sabiedrības veselības aģentūra” par ikvienu reģistrācijai pakļauto infekcijas slimību, t.sk. dzemdību un pēcdzemdību perioda infekciozo komplikāciju, perinatālā periodā, infekciju, ķirurģisko operāciju un medicīniskās aprūpes infekciozām komplikācijām.
Nozokomiālo infekciju izplatības patiesā situācija valstī nav zināma. Ņemot vērā, ka Latvijas slimnīcās gada laikā tiek hospitalizēti gandrīz 500 000 pacientu, oficiāli reģistrētais nozokomiālo saslimšanu skaits ir pārāk niecīgs, lai šo informāciju uzskatītu par objektīvu. Vairums no nozokomiālajām slimībām reģistrētas kā pēcdzemdību strutainās infekcijas jaundzimušajiem un grūtniecēm, parenterālie hepatīti, salmoneloze un šigeloze. Līdz ar to oficiāli reģistrētais nozokomiālo slimību īpatsvars (0.04%) neatbilst reālajai situācijai slimnīcās. (1)
Par nozokomiālas infekcijas un antibiotiku rezistences problēmu jau sen diskutē dažādās attīstītās pasaules valstīs. Neraugoties uz tehniskām un informācijas priekšrocībām, jautājums joprojām saglabā aktualitāti. Balstoties uz NNIS (National Nosocomial Infections Surveillance) datiem, var novērot mikroorganismu rezistences pieauguma tendenci. Zināms, ka vairāk nekā 70% mikroorganismu, kas rada hospitālo infekciju, ir rezistenti pret vismaz vienu no pirmās rindas antibiotiskajiem līdzekļiem, kurus izvēlas infekcijas ārstēšanai. Ar rezistentiem mikroorganismiem inficētas personas ir pakļautas ilgākam hospitalizācijas laikam. Turklāt biežāk ir nepieciešama otrās un trešās rindas antibiotiku lietošana, taču tās ir dārgākas un tām ir vairāk blakņu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties