Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:394907
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Stiklu klasifikācija    3
2.  Stiklu īpašības    3
3.  Stikla ražošana un izejvielas    4
4.  Stikla galda trauku sortiments    6
5.  Stikla galda trauku defekti    7
6.  Stikla galda trauku marķēšana, iesaiņošana, transportēšana, uzglabāšanas un realizācijas noteikumi    8
7.  Kvalitātes kritēriji    9
8.  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Stikls ir izejviela izstrādājumiem, kurus lieto dažādās tautsaimniecības nozarēs un sadzīvē. Stiklus var klasificēt pēc stikla veidotāja tipa, sastāva, veidiem un īpašas apstrādes. Stiklam piemīt dažādas kompleksās, fiziskās un ķīmiskās īpašības, kas nepiemīt citiem materiāliem, pateicoties tam tas ir atradis plašu piemērošanu .
Pēc stikla veidotāja tipa izšķir šādus stiklus: silikātu,bora,jauktie u.c. Sadzīves izstrādājumu ražošanā visvairāk izmanto silikātu stiklus.
Pēc sastāva sadzīves silikātu stikli ir parastais stikls un svina jeb kristālstikls. Galvenie silikātu stikla veidi, kurus lieto plaša patēriņa preču ražošanai, ir šādi: ķaļka-nātrija, kaļķa-kālija, kaļķa-kālija-nātrija stikls u.c. Kalķa-nātrija(sodas) stiklu lieto loga stiklu, stikla taras un arī galda trauku izgatavošanai. Kaļka-kālija(potašas) stiklam piemīt paaugstināts,spīdums,caurspīdīgums, tas labāk krāsojas, tāpēc no tā gatavo augstvērtīgus galda traukus. Daļa stikla trauku izgatavo no kaļķa-nātrija-kālija(sodas-potašas) stikla, no kura arī iespējams iegūt kvalitatīvus izstrādājumus. Izgatavo triju veidu kristālstiklus: puskristālu (satur līdz 13% svina oksīda),vieglo kristālu(satur līdz 25% PbO), smago kristālu(satur vairāk nekā 30% PbO).
Caurspīdīgums(gaismas caurlaidība) ir stikla raksturīga īpatnība. Apmēram 2 mm bieza stikla plāksnīte laiž cauri līdz 90% redzamo gaismas staru. Augsts caurspīdīgums vispilnīgāk izceļ stikla dekoratīvās īpašības.
Gaismas laušana un atstarošana-raksturīga izstrādājumiem no kristāla, tā rada skaistu vizuļošanu un spožumu. Stikla gaismas laušanas pakāpe atkarīga no masas sastāva. Jo vairāk svina,bārija,cinka un kalcija oksīdu stikls satur, jo augstāki ir tā gaismas laušanas raksturlielumi. Gaismas atstarošanas pakāpe saistīta arī ar gaismas krišanas leņķi un virsmas stāvokli. Gludām, pulētām virsmām ir augstāks atstarošanas koeficients un lielāks spožums.
Siltumvadītspēja stiklam ir zema. Tā ir apmēram 400 reižu zemāka nekā varam. Zemās siltumvadītājspējas dēļ stikls saplaisā, ja to nevienmērīgi silda vai atdzesē.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1134826
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties