Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:394611
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vaidavas (Metimnes) pilskalns ir valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis.
1998. gada 29. oktobrī Kultūras ministrija izdevusi rīkojumu Nr. 128. „Par valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu”. Šajā sarakstā iekļauts arī Vaidavas pilskalns, taču kļūdas pēc pie Kocēnu pagasta, jo patiesībā tas atrodas Vaidavas pagastā. Vaidavas pagasta teritorijas plānojumā kultūrvēsturiskā mantojuma sadaļā pie valsts aizsargājamajiem kultūras un tieši arheoloģijas pieminekļiem Vaidavas pilskalns gan parādās, bet tas, iespējams, izskaidrojams ar to, ka šī Vaidavas pagasta teritorijas plānojuma veicējs ir zinājis patieso Vaidavas pilskalna atrašanās vietu. Par to norāda arī fakts, ka valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļu kodi visiem pārējiem objektiem ir no 2493 – 2500, bet Vaidavas pilskalnam kods ir 2451.Vaidavas pagasta teritorijas plānojums stājies spēkā 2004. gada 17. jūlijā.

Arheoloģijas pieminekļi ir senās dzīves vietas (apmetnes, ciemi, pilskalni, ezera mītnes, viduslaiku mūra pilis, vēsturiskais slānis), dažāda veida senkapi un to virszemes veidojumi, viduslaiku kapsētas, kulta vietas (akmeņi, koki, alas, birzis), hidrotehniskās būves, ceļi, ražotņu paliekas, depozīti, senās kauju, apspriežu, tiesu un pulcēšanās vietas, kuģi un to kravas, senie priekšmeti, kas ir roku darbs. Arheoloģijas pieminekļi var atrasties zemē, virs zemes vai ūdenī un tiek pētīti ar arheoloģiskām metodēm.

Atrašanās vieta: Vaidavas pilskalns atrodams, ja braucot pa Murjāņu – Straupes – Valmieras šoseju, Rubenē iepretim baznīcai nogriežas no šosejas pa labi pa lauku ceļu. Pēc 800 m, pabraucot garām Vīlandu mājām ceļa kreisajā pusē, ceļš ieved mežā. Vaidavas pilskalns (norādes uz to izliktas gan pie šosejas, gan pie paša pilskalna) atrodas mežā, ceļa labajā pusē. Pilskalns atrodas Vaidavas ezera ziemeļaustrumu krastā, kas veido pilskalna rietumu sānu. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties