Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:393038
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

1. Komandas psiholoģija un grupu organizācija

Ir svarīgi izprast atšķirību starp organizāciju, kolektīvu, grupu un komandu. Organizācija ir formāls apzīmējums, ko izmanto dažādu juridisko personu identificēšanai un vispārinātai apzīmēšanai, neatkarīgi no tās lieluma. Termins kolektīvs ir saglabājies no padomju laikiem, tāpēc Rietumu speciālajā literatūrā praktiski nav sastopams. Šis apzīmējums var tikt lietots organizācijas darbinieku kopuma apzīmēšanai. Psiholoģijā par grupu sauc ierobežota apjoma cilvēku kopību, kuri apvienojušies uz kādu pazīmju pamata. Komanda ir cilvēku grupa noteikta uzdevuma veikšanai. Pastāv arī uzskats, ka maza organizācija visa darbojas kā komanda, kas virzās uz kopējo mērķi. Par komandu dažkārt sauc arī vadošo darbinieku grupu, kā arī grupu, kas izveidota konkrētu uzdevumu veikšanai un beidz pastāvēt pēc padarītā darba (“projektu grupa” vai “projektu komanda”) 1.
Komandu nav ieteicams veidot, tajā apvienojot līdzīgas personības, kurām ir līdzīgs domāšanas veids un kuras vēlas strādāt kopā tikai subjektīvu iemeslu dēļ. Komandas darbs ir produktīvs, ja kopējam darbam pēc objektīviem kritērijiem tiek izvēlēti cilvēki, kuri vēlas un var strādāt kopā, kā arī var veikt uzticēto darbu. Ir divas principiālas pieejas komandu veidošanai organizācijā. Pirmā pieeja nosaka, ka tiek veidota atsevišķa vadošā komanda, kuras pakļautībā darbojas visas pārējās komandas. Šo tipu raksturo ātra un efektīva informācijas apmaiņa. Par paveikto katra komanda sniedz pārskatu vadošajai komandai. Negatīvs aspekts ir tipiskā hierarhiskā struktūra, kurā “nevadošās” komandas vairāk darbojas kā izpildītāji un mazāk iesaistās radošajos un plānošanas procesos. Otrā pieeja sevī ietver principu, ka vadošā komanda netiek veidota. Šajā sistēmā darbojas neatkarīgas komandas un organizācijas vadītāji veido fonu, nodrošinot informāciju un resursus, iesaistoties ikvienas komandas darbā. Vadītāju galvenā funkcija ir būt par atbalstu komandām. Šis komandu darba tips ir efektīvs inovatīvajās un profesionālajās organizācijās.
Darba grupā bieži vien nākas sastrādāties dažāda rakstura cilvēkiem. Lai šo grupu darbs būtu produktīvs un efektīvs, kā grupas vadītājām tā dalībniekiem ir lietderīgi zināt par grupu darba galvenajiem aspektiem, lomu sadalījumu grupās, kā arī faktoriem, kuri ietekmē veiksmīgas grupas izveidi, labu komunikāciju un savstarpējo sadarbību grupā.
Grupas locekļus vieno un savstarpēji ietekmē dažādi faktori, piemēram, komandas locekļu vecums, zināšanu līmenis, kvalifikācija, iepriekšējā darba pieredze un citi aspekti, kas ietekmējuši konkrētā cilvēka personību. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1113118
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties