Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:390459
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

„Par cietsirdīgu vai vardarbīgu apiešanos ar nepilngadīgo, ja ar to nodarītas fiziskas vai psihiskas ciešanas un ja tās nodarījusi persona, no kuras cietušais ir materiāli vai citādi atkarīgs, paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai arests, vai piespiedu darbs. (No Krimināllikuma)”
Vardarbībai pret bērnu var būt četri veidi:
• Emocionālā vardarbība – bērna garīgo, dvēselisko vajadzību ignorēšana vai psiholoģiskā ietekmēšana;
• Fiziskā vardarbība – bērna veselībai vai dzīvībai bīstama rīcība, kuras laikā pret bērnu tiek izmantots spēks; Par fizisku vardarbību pret bērnu var tikt uzskatīta rīcība jeb darbības, kuras ir fiziska spēka vēršana pret bērnu un kā rezultātā bērnam tiek radīti fiziski ievainojumi vai psiholoģiska trauma. Šāda vardarbība var izpausties kā sišana, dedzināšana, ievainošana, sitot ar dūri vai lietojot priekšmetus, spārdīšana, bērna mešana vai purināšana, pretojos no visa spēka.
• Seksuālā vardarbība – bērna iesaistīšana seksuālās darbībās, kuras bērnam nav saprotamas un kurām viņš nepiekrīt;
• Pamešana novārtā – izpaužas kā nepietiekama uzmanība pret bērna veselības, izglītības, vides, uztura un emocionālajām vajadzībām.
Pētījumi rada, ka no vardarbības bērni visvairāk cieš ģimenēs, kurās:
• Vecāki paši bērnībā ir cietuši no varbarbības ģimenē;
• Vecāki pārmērīgi lieto alkoholu;
• Ir slikti materiālie apstākļi.
„Daudzbērnu ģimenes galvu Marģeru Martinsonu bērnībā tēvs sita ar pieri pret grīdu. Tagad viņš sit arī savus bērnus. 13 bērnu tēvs Marģers Martinsons bērnu iekaustīšanu uzskatīs par pareizu un normālu audzināšanu. Viņš savas 10 meitas un 3 dēlus per to pašu iemeslu vadīts, kuru dēļ Marģera vecāki savulaik sita viņu. Piemēram, par magoņu sēkliņu ēšanu. Tā taču esot narkotika! Marģera rokas smago audzināšanu saņēmusi arī viņa mazmeita. Daudzbērnu tēvs atzīs, ka savu tēvu mīlējis vairāk par māti tieši viņa stingrības dēļ. Viņa audzināšanas idejām nav robežu.”
Tomēr ne visi vecāki izvēlās pēršanu par audzināšanas metodi, jo saskata tajā negatīvas sekas, kas var atspoguļoties bērna tālākajā attīstībā. 60 gadus vecā Vija savus bērnus un mazbērnus izaudzinājusi par labiem cilvēkiem, runājoties, nevis sitot. Vija būs kategoriski pret bērnu sišanu un apgalvos, ka ar bērnu visu var sarunāt un izskaidroties, tikai vajag runāt. Vijas vīrs reizi mūžā iepēris savu meitu un to nožēlo vēl arvien. Viņu meita turpina mātes audzināšanas stilu un arī savus bērnus audzina bez pēršanas. Dace Rukšāne pēršanu uzskata par vieglāko ceļu un nekad nav iesitusi savām meitām. Bērnu nedarbi ir pasaules izzināšana un par to viņus nevajag sodīt fiziski. Rukšāne uzskata, ka pēršana ir vieglākais ceļu un, patiesībā, tai maz sakara ar audzināšanu. Vecākiem ir jābūt autoritātei savam bērnam un tas jāpanāk ar mīļumu un izpratni, nevis vardarbību.”
„Britu parlaments caurskata likumprojektu par miesassodu atļaušanu, ziņo "BBC News".

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties