Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:389204
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
  IEDALĪJUMA BŪTĪBA    4
  IEDALĪJUMA KĀRTULAS    6
  DIHOTOMISKAIS IEDALĪJUMS    7
  NOBEIGUMS    9
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    10
Darba fragmentsAizvērt

Jebkuras zinātnes nozares saturu pirmkārt nosaka katrai zinātnei noteikts jēdzienu kopums, jo jebkurš jēdziens atveido noteiktas kāda priekšmeta pazīmes. Tas nozīmē, ka jēdziens ir domāšanas forma, kas atveido priekšmetu būtiskākās pazīmes. Taču jēdziena saturs nav nemainīgs, līdz ar dzīves attīstību jēdziens mainās, attīstās. Dažādām nozarēm veidojas apakšnozares. Tas mums liek domāt, ka jēdziens dalās.
Savukārt, jēdziena iedalīšana, mums atklāj jēdziena apjomu, uzskaitot tā sugas. Iedalāmais jēdziens ir ģints un tā apjoms tiek iedalīts līdzpakārtotās sugās.
Jēdzienu var dalīt gan elementos, gan apakšklasēs. Savukārt, lai iedalījums būtu saprotams, iedalīšanas procesā jāievēro vairākas kārtulas: iedalījumu jāizdara pēc viena pamata, iedalījumam jābūt samērīgam, iedalījuma locekliem jāizslēdz vienam otru un tam ir jābūt nepārtauktam. Visas kārtulas tika apskatītas referātā, bez tām iedalījums būtu juceklīgs.
Bez iedalījuma pēc sugas veidotājas pazīmes, tika izšķirts arī dihotomiskais iedalījums, tas ir, dalīšana divos pretrunīgos jēdzienos. Tas ir efektīvi izmantojams, kad vēlas atrast informāciju, savstarpēji izslēdzot atbildes.
Uzrakstot referātu, es pārliecinājos, ka iedalīšana ir itin bieži sastopama mūsu ikdienā, ar tās palīdzību mēs spējam ieviest kārtību un saprast daudz būtisku lietu, kas ir mūsu dzīves neatņemas sastāvdaļas.

Iedalījuma būtība.

Iedalīšana ir loģiska operācija, kas atklāj jēdziena apjomu.
Iedalīšanas būtība ir tā, ka priekšmetus, kas ietilpst iedalāma jēdziena apjomā, iedala grupās, kuras sauc par iedalījuma locekļiem. Savukārt, iedalāmo jēdzienu uzskata par ģinti un tā apjomu iedala līdzpakārtotās sugās.
Minimālais iedalījuma locekļu skaits ir divi līdzpakārtotie sugas jēdzieni. Piemēram, ekonomika iedalāma makroekonomikā un mikroekonomikā. No loģikas viedokļa mikro un makro ekonomikas veido ģints jēdziena “ekonomika” divas līdzpakārtotas sugas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1177808
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties