Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:389090
 
Vērtējums:
Publicēts: 17.01.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Minerālvielas uzturā
Minerālvielas ir neorganiskas vielas cilvēka, dzīvnieka un augu organismos. Parasti nosauc tikai atsevišķus minerālvielu elementus. Šie elementi ietilpst neorganisko savienojumu sastāvā. Tās ir nepieciešamas organisma dzīvības procesiem un normālai attīstībai. Minerālvielas organismā ir būvelementi, koloidālo šķīdumu sastāvdaļa, tās regulē osmotisko spiedienu, fermentu reakcijas un nervu impulsu pārvadīšanu. Pārāk lielā daudzumā vairākas minerālvielas var būt toksiskas. [3.; 03.11.2013.]
Minerālvielas iedala mikroelementos un makroelementos. Šādam iedalījumam nav precīzas robežas. Makroelementi organismā ir lielākā daudzumā, mikroelementi - ļoti niecīgā daudzumā, taču cilvēka veselībai tie ir ļoti nozīmīgi. [1.;53. lpp.]
Kalcijs ir kaulu un zobu, mīksto audu (muskuļu un orgānu) sastāvdaļa. Tas nepieciešams gremošanas un muskuļu kontrakcijām, kā arī sirdsdarbības regulēšanai. Tas atrodas pienā, piena produktos, zaļajos lapu dārzeņos.
Fosfors - kaulu un šūnu kodolu daļa, piedalās gandrīz visos bioloģiskajos procesos. Atrodas piena produktos, olās, gaļā, pākšaugos.
Dzelzs piedalās hemoglobīna sintēzē sarkanajos asinsķermenīšos, skābekļa transportēšanā uz audiem, ogļskābās gāzes transportēšanā no audiem. Atrodas aknās, zivīs, rudzu maizītē, aprikozēs, rozīnēs, zaļajos lapu dārzeņos.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties