Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • „Krievijas sabiedrības reliģiskā sfēra un teritoriālā organizācija” paustās idejas Latvijas kontekstā

     

    Eseja6 Ģeogrāfija

5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:388487
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Esejā tiek izmantotas izdevuma „Izvestija akademii nauk. Serija geografičeskaja” (2004. g. N°3) publicētajā rakstā „Krievijas sabiedrības reliģiskā sfēra un teritoriālā organizācija”, kuru izveidojis Maskavas Valsts Lomonosova Universitātes līdzstrādnieks S. G. Safronovs, paustās idejas.
Rakstā tiek piedāvāta jēdziena „reliģiskās dzīves teritoriālā organizācija” definīcija un atklāts tā saturs. Tiek analizēts konfesiju ietekmes uz Krievijas sabiedrības teritoriālo organizāciju raksturs un mehānismi dažādos vēsturiskos posmos. Tiek apkopotas reliģisko apvienību dalības formas iedzīvotāju izvietojuma, saimnieciskajās, dabas resursu un politiski-institucionālajās mūsdienu Krievijas sabiedrības teritoriālās organizācijas apakšsistēmās.
Sākumā apskatīsim reliģiskās sfēras ietekmi uz Krievijas sabiedrību vēsturiskā griezumā.
Reliģiskās sfēras loma Krievijas sabiedrības teritoriālajā organizācijā ir būtiski mainījusies vairākas reizes. Viduslaikos reliģija bija iedzīvotāju vairākuma pasaules uzskata pamats un tā aptvēra visas sabiedriskās dzīves puses. Pēc piederīgo skaita vislielākā- pareizticīgo baznīca bija viens no lielākajiem zemes īpašniekiem un saimniekojošajiem subjektiem, tā aktīvi darbojās teritoriālajā darba sadalē. Klosteri pildīja galveno inovāciju centru lomu, pārvaldīja tirdzniecību, amatniecību un zveju/medniecību.
Baznīcas patriarhāta likvidēšana, sinodālās pārvaldes ieviešana, un Krievijas pareizticīgās baznīcas (turpmāk- KPB) pakļaušana valsts birokrātiskajam aparātam un klosteru īpašumu sekularizācija XVIII gadsimtā deva grūdienu reliģiskās sfēras lomas samazināšanos sabiedrības teritoriālajā organizācijā (turpmāk- STO). KPB ekonomiskā aktivitāte turpmāk aprobežojās ar kulta priekšmetu ražošanu un izplatīšanu.
Tomēr baznīcai līdz pat revolūcijai saglabājās nozīmīga loma. Pārsvarā agrārajā patriarhālajā pirmsrevolūcijas Krievijā tradicionālo konfesiju kopienas risināja ne tikai reliģiskus uzdevumus, bet arī pildīja apkalpojošo nozaru- izglītības, sociālās, administratīvās uzskaites, centru funkciju- tieši darbojoties gan lauku, gan pilsētas dzīves organizēšanā.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1182459
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties