Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:387309
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mēs jau ilgāku laiku visā pasaulē debatējam par globālo sasilšanu, klimata izmaiņām un daudzām citām nepatīkamām lietām. Bet kā cīnīties ar šo siltuma pārpilnību, neviens tā īsti pat nav domājis. Protams, atskaitot vairākus īpatņus, kas ik pa laikam nāk klājā ar jaunām idejām. Tā, lūk, arī šobrīd Mančestras universitātes zinātnieks Džons Letems (John Latham) ir izvirzījis drosmīgu ideju par to, kā varētu samazināt siltumnīcas efektu. Šī doma viņam ir radusies, staigājot ar savu mazo dēlēnu, kurš ir jautājis, kādēļ vieni mākoņi pie debesīm ir gaišāki, bet otri tumšāki. Viņš ir paskaidrojis, ka tie, kuri ir gaišāki, ir augstāk un atstaro gaismu, bet otriem, kuri ir zemāk, tiek mazāk gaismas.
Te arī radusies ideja, ka varētu samazināt zemes sasilšanu, veidojot speciālus mākoņus, kas varētu atstarot saules gaismu. Ideja pavisam vienkārša, bet kā to realizēt? Izrādās, ka nevajag neko īpaši daudz, pietiktu ar vēja enerģiju. Vējš varētu darbināt uz jahtām uzstādītus īpašus rotorus, ko pazīst arī kā Fletnera rotorus. Tie palīdzētu celt uz augšu un izsmidzināt jūras ūdeni nelielas miglas veidā. Šāds ūdens kopā ar sāli kondensējoties atmosfērā veidotu mākoņus, kas varētu atstarot saules gaismu un samazināt kopējo sasilšanu. Pasaules kartē ir pat apzinātas vietas, kurās būtu nepieciešamas šādas noenkurotas jahtas ar ģeneratoriem. Kopumā uz visu pasauli būtu nepieciešams apmēram tūkstotis jahtu. Tādējādi šie kuģi, bez apkalpēm un darbināmi ar vēja enerģiju, varētu panākt vēlamo efektu, pazemināt kopējo temperatūru par apmēram 3 procentiem un novērst globālo sasilšanu. Pagaidām tā ir tikai ideja, taču izskatās, ka tā varētu būt visai dzīvotspējīga un veiksmīga. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1174117
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties