Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:384884
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Spēki, kas satur kopā līmi un salīmējamo materiālu, kā arī spēki, kas satur kopā apdares materiālu un virsmu vairums gadījumu ir vienādas izcelsmes. Šie spēki ir sastopami ap mums visapkārt dabā. Lai izprastu, kas notiek līmētā vai apdares materiālu un koksnes savienojumā, vispirms ir jāsaprot spēki, kas kopā saista atomus un molekulas. Kaut arī pastāv daudz un dažādi spēki, svarīgi, līmētā savienojuma veidošanās procesa izpratnei, ir iepazīties ar spēkiem, kas veidojas fizikālajos un ķīmiskajos procesos [4].
dhēzijas spēki, nav vienīgie spēki, kas nosaka līmētā savienojuma stiprību. Arī citi spēki veicina savienojuma veidošanos. Kohēzijas spēki ir tik pat svarīgi savienojuma veidošanās, kā adhēzijas spēki. Līdzīgi kā ķēde ar vāju savienojumu, tā arī līmes šuve tiks sagrauta, tajā vietā, kur starpmolekulārie spēki būs vājāki.
Adhēzijas spēki nodrošina molekulāru saistīšanos starp salīmējamā materiāla virsmu un līmes virsmu, savukārt kohēzijas spēki nodrošina saistīšanos starp pašas līmes molekulām. Līmēta savienojuma un pārklātas virsmas ar apdares materiāliem sagrāves raksturs var būt kohēzisks vai adhēzisks. Sagrāve pa līmes šuvi nozīmē, ka ir notikusi līmes slāņa molekulu savstarpējā atraušanās. Sagrāve starp līmes šuvi un materiālu nozīmē, ka ir notikusi molekulu atraušanās starp līmes šuves un materiāla virsmām.
Adhēzijas un kohēzijas spēki rodas vai nu atomu vai molekulu darbības rezultātā. Par pamatu atomu vai molekulu savstarpējai mijiedarbībai ir to pretējie lādiņi. Viena negatīvi lādēta molekula spēj piesaistīt blakus esošo pozitīvi lādēto molekulu. Jo vairāk vielā atrodas pozitīvi vai negatīvi lādētas daļiņas un jo tuvāk tās atrodas viena otrai jo lielāki būs savstarpējās mijiedarbības spēki. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1177800
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties