Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:383664
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.10.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Šis žurnāls sāka iznākt no 1924. gada. Benjamiņa izdevums, sākotnēji tas bija vecā drukā. “Atpūta” iznāk visu okupācijas posmu, saglabājot nosaukumu, bet vienīgais maina saturu.
Savā darbā esmu aplūkojusi trīs laikraksta periodus, tas ir, 1924. gada numurus, 1932. gada numurus un pēdējo 1940. gadu.
Bet viss sākās ar 1912.gadu, sākotnēji žurnāls ‘’Atpūta’’ 1912. gadā iznāca Rīgā divas reizes mēnesī kā ilustrēts literārisks un zinātnisks žurnāls. Izdevējs H. Blankenšteins, ar 1912. g. – J. Siliņš, redaktors A. Benjamiņš, ar 1912.g. Ā. Kūlbergs. 1911.g. H. Blankenšteins sadarbībā ar A. Benjamiņu sāka izdot žurnālu ‘’Atpūta’’. Abu avīžnieku nodoms bija izveidot jauna tipa periodisku izdevumu- ilustrētu žurnālu. Ilustrēta žurnāla tipam raksturīgs tas, ka vismaz daļa ilustrētā materiāla pastāvīgi veic informācijas funkciju par notikumiem un to norisi. A. Benjamiņam tikai daļēji izdevās realizēt savu nodomu, jo žurnāls ‘’Atpūta’’ gan bagātīgi piesātināts ar ilustrācijām, tomēr maz ir to attēlu, kuriem ir patstāvīgas informācijas funkcijas, tādēļ A. Benjamiņu vēl nevar uzskatīt kā ilustrētā žurnāla nodibinātāju latviešu žurnālistikā, bet gan kā aizsācēju. Vairākos numuros ievērojamāko mākslinieku gleznu reprodukcijas, samērā plašs ārzemju notikumu attēlojums.
Ar 1912.gada janvāri mainās, kā izdevējs , tā redaktors, aiziet gan H. Blankenšteins, gan A. Benjamiņš. Viņu vietā nāk J. Siliņš- izdevējs un Ā. Kūlbergs – redaktors. Šiem abiem uzņēmējiem ilustrēta žurnāla veidošanā ir vēl mazāk pieredze nekā iepriekšējiem, un tādēļ žurnāls ‘’ Atpūta’’ pēc trim numuriem 1912.g. beidz iznākt. Pēdējie ‘’Atpūtas’’ numuri ne ar ko neatšķiras no iepriekšējiem.
Žurnālam ‘’Atpūta’’ vēl ir tāda nozīme, ka tas kļuva par ierosinājumu kopš 20.gadu sākuma vēlāk ilgi iznākušajam ilustrētajam žurnālam ‘’Atpūta’’, bet tas jau ir pavisam citos apstākļos, no kā izriet žurnāla citāds raksturs un nozīme.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties