Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Saistību izpilde un tās pastiprināšanas līdzekļi
Faila izmērs:
145 KB
Identifikators:

382080

 
Vērtējums:
Publicēts: 29.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 53 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 20. gs. (1900. - 1999. g.)
2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    5
1.  Saistību izpildes pienākuma būtība    8
2.  Izņēmuma gadījumi no vispārējās kārtības- izpildīt pielīgto    18
2.1.  Tiesiska darījuma iztulkošana un neskaidri līguma noteikumi    25
2.2.  Saistību izpildes ierobežojumi saistībā ar piedziņas tiesiskā regulējuma interpretācijas maiņu    28
3.  Saistību izpildes pastiprinošie līdzekļi    34
3.1.  Galvojums    36
3.2.  Līgumsods    46
3.3.  Rokas nauda    55
  Secinājumi un priekšlikumi    58
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    61
  Pielikumi    65
Darba fragmentsAizvērt

Izvēlētā diplomdarba tēma ir Saistību izpilde un tās pastiprināšanas līdzekļi. Šo tēmu autors ir izvēlējies, jo saistību izpilde ir civiltiesību būtiskākais noteikums. Arī autora nodarbošanās ir saistīta ar saistību nodibināšanu un to precīzu izpildi.
Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā, Latvijas tiesu sistēmai tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Dalība Eiropas Savienībā palielina prasības, kādas jāievēro izspriežot dažāda veida juridiskus jautājumus. Ņemot vērā līgumslēdzēju izvēles brīvību, līgumos bieži ir iekļauti dažādi noteikumi, kuru izpilde dažreiz nav panākama.
Tēmas ‘’Saistību izpilde un tās pastiprināšanas līdzekļi’’ izvēle ir aktuāla Latvijas tiesību nozarē. Diplomdarbā tiks apskatītas dažādas juridiskās konstrukcijas, to ietekme uz saistību izpildi un dažādi izņēmumi un ierobežojumi saistību izpildē, saistības pastiprināšanas līdzekļu normatīvais regulējums, būtība un to pielietošana konkrētos gadījumos.
Diplomdarba tēmas aktualitāte ir saistīta arī ar salīdzinoši liberālu tiesisko regulējumu fiziskas personas maksātnespējas procedūrā. No šī regulējuma izriet jautājums, vai galvotājam, gadījumā ja galvenais parādnieks veic maksātnespējas procedūru, saglabājas pienākums atbildēt kreditoram parādnieka vietā. Būtisks ir jautājums, vai galvojums ir saistību nodrošināšanas līdzeklis, vai arī tikai saistības pastiprināšanas līdzeklis kā līgumsods un rokas nauda.
Praksē autors ir novērojis, ka arvien biežāk tiek izvēlēts risinājums, kurā dažādi pienākumi, kādam no līdzējiem tiek paredzēti cita līdzēja iekšējā normatīvā aktā. Tomēr cenšoties panākt iepriekšminēto noteikumu izpildi piespiedu ceļā tiek konstatēts, ka citiem darījuma dalībniekiem šie noteikumi nav saistoši.
Būtisks jautājums saistību izpildē ir precīza ierobežojumu ievērošana attiecībā uz saistību piespiedu izpildi. Tiesu praksē dažkārt likumā noteikto ierobežojumu interpretācija, tiek veikta par labu kreditoriem, lai panāktu pēc iespējas pilnīgāku saistību izpildi motivējot ar kreditora aizsardzību un tiesisko paļāvību. Tomēr var atklāties saistību tiesību brīvas izvēles aspekts, ka attiecībā uz normatīvo aktu iztulkošanu, nav iespējams pārkāpt tiesiskās paļāvības principu, jo nevienam nav pienākums nodrošināt nemainīgu normu interpretāciju. Tiesiskā izpratne attīstās un tai līdzi mainās normatīvo aktu iepriekšējās interpretācijas. Pie tiesiskās paļāvības principa ievērošanas ir jānodrošina tikai tiesiskā regulējuma stabilitāte, ciktāl tā samērojama ar mazākuma tiesību ierobežošanu par labu vairākuma interesēm. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −44,17 €
Materiālu komplekts Nr. 1244185
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties