Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:380281
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.10.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Stāstā „Atpakaļ skatoties” R. Kalpiņa rāda jaunu meiteni, kas ir nepieredzējusi attiecībās ar puišiem. Viņa raksta vēstuli savai draudzenei Gunai un stāsta par notikumiem, kas risinājušies nesenā pagātnē. Vēstulē jaušams jaunas meitenes naivums un meitenīga atklātība, savai draudzenei viņa saka: „Vispār, atklāti runājot, es pirmo reizi gulēju blakus vīrietim. Un jutos idiotiski labi”.
Daudzos no stāstiem vēstījums atgādina izrakstus no dienasgrāmatas- jaunu meiteņu pārdzīvojumus un novērojumus. Stāstos tiek rādītas emocijas, kas lielākoties rodas no nepiedzīvotiem iespaidiem, jaunas pieredzes.
Nedaudz atšķirīgs ir stāsts „Smaržas mīļotajai meitenei”, kura galvenais tēls ir puisis Ādolfs- pašapzinīgs, par sevi pārliecināts pēdējās klases skolnieks. Viņam piemīt interesants hobijs- apkrāpt jaunas meitenes, kas strādā veikalos pie kases. Viņš tās apmāna, sakot, ka iedevis vairāk naudas un tāpēc sagaida vairāk atlikuma. „Nevar teikt, ka Ādolfam šī nauda būtu ļoti nepieciešama. Viņu baroja un apģērba. Viņam tika dota nauda viesiem, viņaprāt, vajadzīgajiem izdevumiem. (..) Bet nauda nekad neplēš kabatu pušu, kur nu vēl jaunam cilvēkam.” Savā ziņā stāstā aprakstītais jaunā puiša hobijs savā ziņā norāda uz smalkajām kaitēm. Darīt prieka, ne vajadzības pēc, nedomājot par rezultātu. Puisim krāpšanās norit veiksmīgi līdz brīdim, kad viņš kādu no apkrāptajām meitenēm satiek kafejnīcā. Apkrāptā meitene Agāte izrādās apķērīgāka par puisi un panāk to, ka Ādolfs kafejnīcā par abu rēķinu dabū samaksāt vairāk nekā pirmīt izkrāpis no viņas veikalā.
Dusmiigo sieviešu/ meiteņu tēli ir nozīmīgs pagrieziens latviešu literatūrā, jo sevišķi attiecīgajā laikā- 80.gados. Svarīgi, ka autore skar tēmas citā aspektā un lasītājam tās paver no cita redzespunkta.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1326403
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties