Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:379655
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Iekšējie konflikti (pilsoņu kari, revolūcijas, dumpji) var radīt jaunas normas un kārtību sabiedrībā, kura vēlas pārmaiņas sociālajā vidē atbilstoši starptautiskās sistēmas mainīgajiem apstākļiem. Ārējie (starpvalstu) konflikti var būt daudzveidīgi: teritoriālās pretenzijas, diplomātiskie strīdi, ekonomiskās pretrunas u.c. Bet robeža starp iekšējiem un ārējiem konfliktiem ir visai trausla: iekšējais konflikts var novest pie pilsoņu kara, kas var izraisīt ārvalstu intervenci un pāraugt starptautiskā konfliktā.
Attiecību strīdi veidojas no cīņas par resursu pārdali, bet institucionālos strīdos puses tiecas mainīt vai gāzt pastāvošas normas un institūcijas. ANO eksperts Mohameds Sahnūns saranžē visus konfliktus pēc to avota:

Konflikti, kas rodas kā neveiksmes nācijvalsts izveides procesā vai etniskie konflikti. Tajos slikta pārvaldes sistēma kopā ar etnisko spriedzi izraisa pastāvīgo krīzi un var novest pie bruņotām sadursmēm kā Čadā, Ugandā, Burundi, Sjerraleone.

Konflikti, kas rodas dekolonizācijas vai impērijas sabrukuma rezultātā. Tie visbiezāk ir saistīti ar varas vakuumu valstī, nenoteiktām robežām, iedzīvotāju marginalizāciju u.c. Par piemēru var minēt Somāliju, Kašmiru, Gruziju.

Konflikti, kuri ir aukstā kara produkts. Tie ir ideoloģizēti un aizsākas kā atbrīvošanas kari vai iedzīvotāju dumpji aukstā kara laikā, piem. Angolā, Nikaragvā, Afganistānā.

Reliģiskie konflikti, kuri var sadalīt viena etnosa pārstāvjus antagonistiskajos grupējumos pēc reliģiskas piederības. Tie ir visbiežākie un norisinās visos kontinentos: Libānā, Sudānā, Ziemeļīrijā, Kiprā, Irākā u.c. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties