Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:379170
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.01.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 23 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

SOCIĀLĀS REKLĀMAS LATVIJĀ
Lai izveidotu labu sociālo reklāmu ir nepieciešams diezgan liels finansējums un ar idejām bagāti un profesionāli reklāmas veidotāji. Tās veidošanā noteikti jāiesaista kompetenti attiecīgās jomas speciālisti un psihologi. Reklāmai ir jābūt atmiņā paliekošai, ko noteikti var panākt veidojot reklāmu ar emocionālu spiedienu, liekot domās vēl un vēlreiz atgriezties pie reklāmā paustās idejas. Tomēr nedrīkst noliegt, ka reizēm iespējams panākt ļoti veiksmīgu rezultātu ar pavisam nelieliem līdzekļiem. Tā kā sociālā reklāma ir nekomerciāla reklāma, tās finansēšanu galvenokārt uzņemas valsts vai sabiedriskas organizācijas. Mūsu valsts vēl pagaidām nav tik bagāta, lai ieguldītu lielus līdzekļus šāda veida reklāmu veidošanā, tomēr kā izriet no iepriekš analizētā, esam spēruši nozīmīgus soļus šajā virzienā un dažas reklāmas ir Eiropas attīstītāko valstu reklāmu līmenī.
Neskatoties ne uz ko arī mūsu valstī pastāv sociālā reklāma. Ar to sastopamies visdažādākajās vietās – televīzijā, radio, avīzēs, uz ielas utt. Arī apskatītās problēmas Latvijā sastopamajās sociālajās reklāmās ir visdažādākās.
Viena no visaktuālākajām sociālajās reklāmās apskatītajām problēmām ir neapdomīga autovadīšanam kā arī agresīva auto vadīšana alkohola un arī narkotisko vielu iespaidā. Šīs sociālās reklāmas pārsvarā ir veidotas ar lielu emocionālu spiedienu, norādot uz iespējamām sekām, kas var rasties neapzinīgas braukšanas rezultātā - invaliditāti, cietumu vai pat nāvi. Lielisks piemērs ir reklāma “Dzer, brauc, pievienojies”. Reklāma tika translēta Latvijas televīzijas kanālos, radio ēterā, apskatāma interneta portālā www.pievienojies.lv , kā arī tika izveidota plakātu sērija, kuru visbiežāk bija iespējams redzēt autobusu pieturās un citās sabiedriskās vietās. Socioloģiskie pētījumi liecina, ka aptuveni pusgadu pēc sociālās reklāmas kampaņas “Dzer, brauc, pievienojies”, ceļu policija reģistrēja par 57% mazāk neapdomīgu braucēju, nekā līdz tam. (www.tvnet.lv) Tas viennozīmīgi liecina, ka reklāmas veidotāju izvirzītais mērķis ir lielā mērā sasniegts. Reklāmas ietekmi uz sabiedrībā notiekošajiem procesiem agresīvas un alkohola ietekmē esošu personu braukšana ierobežošanu noteikti var izskaidrot ar veiksmīgi izvēlēto mērķauditoriju. Reklāmās dalību ņēma reāli cietuši cilvēki un tie pārsvarā bija jauni cilvēki. Tieši šis faktors ļāva piesaistīt gados jaunu cilvēku uzmanību, kuri procentuāli sastāda lielāko daļu no satiksmes negadījumu izraisītājiem un visbiežāk vada automašīnu alkohola vai arī narkotisko vielu ietekmē.
"Kad sākam sodīt par drošības jostu nelietošanu, piesprādzēto skaits krasi pieaug, bet kad tam vairs nesekojam tik stingri, autobraucēji kļūst nevērīgāki un jostas lieto mazāk," secina A. Pāže. Tieši šī iemesla dēļ, 2006. gada septembrī tika uzsākta jauna sociālā kampaņa, kuras mērķauditorija bija bērni. Akcijas "Piesprādzē! Neriskē!" rīkotāji izteica cerību, ka bērni būs tie, kuri vecākus pieradinās pie drošības jostu lietošanas. Ir jau piemēri, un ne viens pieaugušais atzina, ka tieši pēc reklāmas klipa "Klip, klap, sprādzējies!" bērni viņus mudinājuši automašīnā izmantot drošības jostu, un tagad tas jau kļuvis par ieradumu. http://www.tvnet.lv/auto/zinas/road_safety/article.php?id=4859600, „Robis aicina ievērot satiksmes drošību”, Jānis Gabrāns, 2007. gada. 5. septembris)

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties