Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:378462
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.05.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

5. Daiļdarba valoda
Autore darbā ir izmantojusi dažādus tēlainās izteiksmes līdzekļus.
Metaforas- kvēls sašutums, asi apjautāt, šķiest asprātības, prieka mutulis. Tās piešķir tēlainību, rada noskaņu.
Epiteti- drāmas pažobeles, sulīgi zaļas palmas, piemini zilas debesis u.c. Tie izsaka attieksmi, rada emocionālu pārdzīvojumu.
Oksimoroni- lupatu karalienes, asaras spraucās sūras un naidīgas. Sakāpina izjūtas, rada pretstatus.
Personifikācijas- bufete un zofa mēmi šķielēja guļamistabā, sirdsapziņa alkatīgi rija katru Kārļa nodomu, zibens laizījās gar egļu galotnēm u.c. Atklāj autores stilu, palīdz iztēloties.
Salīdzinājumi- kā ar ogli izzīmēta jauniešu kolonna, palicis viens kā kankars, kā caur pienainu marli u.c. Izsaka emocionālu attieksmi, pastiprina lasītāja izjūtas.
Paralēlisms- (Kārlis) kļuva nerunīgs, drūms neizdibināms. Decembra gaiss bija ass un stindzinošs. Putni gavilēja dzidrām balsīm, bet kājas mirka peļķēs un dubļu plankumos. Izceļ līdzību ar apkārt notiekošo un arī cilvēka iekšējā pasaulē.
Simboli- ugunszīme, kas apzīmē citādo, svešo, maģisko; jūra- brīvība, plašums; šaurība( ārējā)- atklāj un pastiprina arī gara šaurību, spiedīgos apstākļus.
Hiperbola- sapelējušās atmiņas, karsts un milzīgs spēks, vissatriecošākā draiskule vai dēmons, histēriskas elsas. Pastiprina domu spēku, sakāpina izjūtas.
Autore izmantojusi daudzpusīgu leksiku, piemēram, svešvārdus- dialekts, peripētijas, morāle. Izmantota arī speciālā terminoloģija, kas apzīmē dažādas jomas, piemēram, reālisms, imperālisms, kapitālisms, filoloģija, socialistiskā kultūra, buržuāzija, boļševiki u.c. Laikmeta raksturošanai tiek lietoti arī dažādi barbarismi, piemēram, čajņiks(tējkanna), taziks(kāju vanniņa), kartoški( kartupeļi). Dominē sarunvaloda. Vārdi lietoti arī deminatīvi, pamazināmās formās, ir frazeoloģismi, piemēram, labiņš, tizliņš, plecs pie pleca, vaigu vaigā. Romānā izmantoti dažādi valodas stili. Vērojams plašs vārdu krājums, stilistiski ekspresīva leksika, kā arī tēlainas izteiksmes līdzekļi, kas raksturīgs daiļliteratūras valodas stilam. Daudz dialogu, teikumu aptrūkumu, teikumiem līdzīgu konstrukciju, uzrunu u.c. Lietoti dažādas uzbūves teikumi ar dažādām izteiksmēm. Darbā sastopami dažādi emocionāli ekspresīvie stili, piemēram, sirsnīgais, svinīgais, satīriskais u.c.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties