Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:377708
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.11.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  PENSIJU SISTĒMAS IZVEIDES VĒSTURE    5
1.1.  PENSIJU REFORMA    5
1.2.  PENSIJU REFORMAS MĒRĶI    6
2.  LATVIJAS PENSIJU SISTĒMAS RAKSTUROJUMS    7
2.1.  PIRMAIS PENSIJU LĪMENIS    8
2.2.  OTRAIS PENSIJU LĪMENIS    9
2.3.  TREŠAIS PENSIJU LĪMENIS    11
3.  PENSIJU SISTĒMAS DALĪBNIEKI    14
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    15
  IZMANTOTO AVOTU UN LITERATŪRAS SARAKSTS    17
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Kopš 2001.gada jūlija Latvijā darbojas trīs līmeņu pensiju sistēma, kas ietver 1.līmeni (valsts obligātā nefondēto pensiju shēma), 2.līmeni (valsts fondēto pensiju shēma) un 3.līmeni (privātā brīvprātīgā pensiju shēma).
Sistēmas darbības galvenais princips: jo lielākas sociālās iemaksas tiek veiktas šodien, jo lielāka pensija būs rīt. Visu trīs līmeņu vienlaikus pastāvēšana nodrošina pensiju sistēmas stabilitāti, jo samazina katra līmeņa iespējamos demogrāfiskos vai finansiālos riskus.
Pensiju sistēmas 1.līmenī ir iesaistīti visi sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēji. Šis līmenis nozīmē, ka no personas algas tiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas, kuras tiek uzskaitītas gan personas pensijai, gan izmaksātas šodienas pensionāriem. Tas paredz – jo persona ilgāk strādās un maksās sociālās iemaksas, jo lielāku pensiju saņems vecumdienās.
Pensiju sistēmas 2. līmeņa mērķis ir palielināt personas pensijas kapitālu un arī pašu pensijas lielumu, daļu no sociālajām iemaksām uzkrājot un ieguldot finanšu un kapitāla tirgū - vērtspapīros un banku depozītos.
Pensiju sistēmas 3.līmenis nodrošina iespēja brīvprātīgi veidot papildu uzkrājumus savai pensijai, veicot individuālas iemaksas vai ar sava darba devēja starpniecību daļu savu ienākumu novirzīt kādā no privātajiem pensiju fondiem.
Tas, cik daudz persona nopelnīs, atkarīgs no iemaksu apjoma, personas izvēlētā ieguldījumu plāna vai pensiju fonda ienesīguma jeb sākotnējo iemaksu pieauguma, kas ir izteikts procentos, un pensijas uzkrāšanas ilguma. Šie ir galvenie kritēriji, kas noteiks personas pensijas apmēru. Persona savas pensijas kapitāla pieaugumu varēs uzzināt atkarībā no tā, kā ir mainījusies personas ieguldījumu plāna daļas vērtība. Tā kā līdzekļu pārvaldītājs daļas vērtību nosaka un paziņo VSAA katru dienu, tad arī savam pensiju 2. līmeņa kapitālam persona var sekot līdzi katru dienu.
VSAA uzdevums ir nodrošināt 1.un 2.līmeņa pensiju shēmu darbību, t. i., reģistrēt sociāli apdrošinātās personas un viņu iemaksas personas sociālās apdrošināšanas kontā, administrēt 2. pensiju līmeņa dalībnieku iemaksas, kā arī veikt pensiju izmaksu no līdzekļiem, kas veidojas no darba devēju un pašu personu veiktajiem sociālās apdrošināšanas maksājumiem.
Viens no galvenajiem uzdevumiem ir izvēlēties savai situācijai un mērķiem atbilstošāko līdzekļu pārvaldītāju, ieguldījumu plānu vai pensiju plānu.
Līdzekļu pārvaldītāju starpā darbojas konkurence, un tie ir ieinteresēti piedāvāt visizdevīgākos pakalpojumus par visizdevīgākajām cenām. Personai, savukārt ir izvēle, kuram pārvaldītājam uzticēt savu pensijas kapitālu.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1344709
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties