Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:374955
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

2. Beneficijs(~10.-12.gs.)-zemes gabals,ko piešķīra par kādiem īpašiem nopelniem,ļoti bieži kā apbalvojums par kaut ko vai ķīlas garants.Beneficiju nedrīkstēja pārdot,sadalīt,taču to varēja mantot.Rīcības brīvība uz benificiju bija atkarīga no benifiārija.Benifiārs-cilvēks,kas dāvināja benificiju.Benificiji parādijās tad,kad vasalis palīdzēja savam senjoram.Par vasaļa labiem nopelniem senjors parasti viņam piešķīra benificiju.
3. Feods jeb lēnis (12.-16.gs.)-tas bija feodālas sistēmas pamats.Feods bija zemes gabals,kas bija piešķirts par kalpošanu un feodalizācija kļuva par viduslaiku klasisko īpašumu attiecību sistēmu.Feoda turētājs nebija tā īpašnieks,taču,saskaņojot savu rīcību ar senjoru(feoda īpašnieku),tas varēja faktiski brīvi rīkoties ar to.Tas cilvēks,kurš pirka feodu,bija spiests kļūt par vasali.Privātīpašumi uz zemi sāka veidoties 13.gs. un galvenokārt tas bija saistīts ar valsts sistēmas pakāpenisku centralizāciju.
12.gs. Eiropā sākās komunālā revolūcija,kad pilsētas atbrīvojās no saviem senjoriem un tas bija pirmais solis uz pilsētu pašpārvaldi. Visaktīvāk komunāla revolūcija notika Ziemeļeiropā kā arī Itālijā,taču Latvijā komunālās revolūcijas spilgtākais piemērs bija rīdzinieku cīņa ar arhibīskapu.Pirmās pilsētas Latvijas teritorijā bija Dobele, Koknese, Kuldīga, Cēsis, Valmiera, Ventspils, Limbaži, Īkšķele, Rēzekne un Daugavpils.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1246532
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties