Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:374189
 
Vērtējums:
Publicēts: 26.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Stratēģijas izpildes metodes    3
3.  Izpildes kontrole    3
4.  Stratēģijas mērķi    4
5.  Jaunu darba vietu radīšana    4
6.  Iekšējais tirgus    5
7.  Uzņēmējdarbībai labvēlīga vide    6
8.  Finanšu pakalpojumi    6
9.  E-pārvalde vietējā līmenī    6
10.  Pētniecība un izglītība    8
11.  Kompleksa politika    8
12.  Nobeigums    9
  Izmantotās literatūras saraksts    10
Darba fragmentsAizvērt

1. Ievads
2000. gada 23. un 24. martā Lisabonas augstākā līmeņa sanāksmē Eiropas Savienības (ES) valdību vadītāji vienojās par jaunu stratēģisku mērķi Eiropas Savienībai - līdz 2010. gadam padarīt to par viskonkurētspējīgāko ekonomisko spēku pasaulē. Tas izraisīja izmaiņu virkni ekonomiku regulējošos tiesību aktos, lai galvenokārt atvērtu tirgu dažādām precēm un pakalpojumiem. Tāpat svarīgs aspekts ir centieni ar dažādiem paņēmieniem regulēt liberalizāciju, lai aizsargātu ES patērētājus, darbiniekus, apkārtējo vidi un galvenos sabiedriskos pakalpojumus. Lisabonas augstākā līmeņa sanāksmē valdību vadītāji pasludināja mērķi padarīt ES par "viskonkurētspējīgāko un visdinamiskāko uz zināšanām balstīto ekonomiku pasaulē, kas ir spējīga uz pastāvīgu ekonomisko kāpumu, vairāk un labākām darba vietām un ciešāku sociālo saliedētību".
Lai īstenotu šo plānu, ko vēlāk nosauca par Lisabonas stratēģiju, ES dalībvalstīm bija jāsadarbojas dažādās jomās, kas aptvēra iekšējo tirgu, informācijas sabiedrību, pētniecību, izglītību, strukturālās reformas ekonomikā, stabilu valūtu, un kompleksas makroekonomiskās politikas piemērošanu, kas savukārt veicinātu attīstību un ilgtspējīgas valsts finanses. Patreiz šī stratēģija balstās uz 3 pīlāriem:
- Ekonomiskā atjaunotne;
- Sociālā atjaunotne;
- Ekoloģiskā atjaunotne.

Tā kā arī Latvija atrodas Eiropas Savienībā, tas nozīmē, ka šīs stratēģijas pamatprincipi ir īstenojami arī šeit. Šī referāta uzdevums ir apskatīt Lisabonas stratēģiju kopumā un tās ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību .


2. Stratēģijas izpildes metodes
Lai Lisabonas stratēģiju realizētu dzīvē, tiek izmantotas “atvērtās koordinācijas metodes”, kuras no 1990. gada tika piemērotas nodarbinātības un ekonomiskās politikas jomā, kā arī citās sociālās politikas jomās, tādās kā informācijas sabiedrība, uzņēmējdarbības politika, pētījumi un attīstība, izglītība un apmācība, sociālās izolācijas apkarošana un sociālās nodrošināšanas aizsardzība. Šī metode nosaka valstu politiku Kopienas kontekstā, kalpo kā progresa rādītājs dažādās jomās, piemērojot noteiktus standartus un apskatot dažādas sociālās grupas, un precizējot stratēģijas un mērķus šajā kontekstā.


3. Izpildes kontrole
Eiropas Komisija nodrošina izpildes kontroli, iesniedzot “pavasara ziņojumus” Eiropas Padomei par sasniegto progresu. Šie ziņojumi atspoguļo strukturālos rādītājus, par kuriem vienojusies Padomes dalībnieki, kuri tiek lietoti Lisabonas mērķu sasniegšanas progresa analīzei. Tajos ietverta arī analīze un progresa izvērtējums, ko tāpat sagatavo Eiropas Komisijas dienesti.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties