Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:372377
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.01.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 23 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Polijas kā valsts politiskais un juridiskais statuss    4
2.  Valsts varas sadale Polijā    6
3.  Aktuāla problemātika tiesu varas izpildē Polijā    12
  Nobeigums    18
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
Rezumējot minēto, autora ieskatā, strīds par to, vai Polijas tiesu sistēmas reforma ir pretrunā ar Līgumu un Eiropas Savienības Pamattiesību hartu ir termina “demokrātija” interpretācijas jautājums. Katra no pusēm – Polija un Eiropas Savienība šo terminu konkrētās reformas ietvaros redz savas interpretācijas kontekstā. Lai izšķirtu šo jautājumu, autora ieskatā, lieta ir nododama Eiropas Savienības tiesai izskatīšanai. Un pusei, kam nolēmums būs nelabvēlīgs, ir pienākums šo nolēmumu respektēt un pildīt. Autora ieskatā, konkrētā reforma daļēji būtu atzīstama par demokrātijas principam atbilstošu, proti, autors nesaskata pārkāpumus tiesnešu pensionēšanas vecuma mazināšanā, jo īpaši ņemot vērā, ka normatīvie akti šai kārtībai paredzēs pārējas posmu. Vienlaikus sievietēm un vīriešiem būtu nosakāms vienots pensionēšanās vecums, izslēdzot diskriminācijas aspektu. Savukārt daļā par konkrētu amatpersonu tiesībām iecelt tiesnešus autors saskata neatbilstību demokrātijas principam, jo vienpersoniska lēmuma pieņemšana attiecībā uz amatpersonu, kas spriež tiesu, var būt subjektīva un pretēja kopējam Polijas demokrātiskam režīmam. Šis jautājums būtu atrisināms, dodot iespēju parlamentam balsot par konkrētu amatpersonu izvirzīto tiesnešu kandidatūru, tādējādi nodrošinot demokrātijas principu un novēršot autoritārisma elementu esamību Polijas tieslietu sistēmā. Vienlaikus minētajā Eiropas Savienības tiesu praksē ir būtiski norādīt tiesisku un neapšuabāmu pamatojumu, tādējādi novēršot vēl kādas dalībvalsts vēlmi veidot tieslietu sistēmu, kur lēmumus var pieņemt kāda amatpersona vienpersoniski.
Papildus atzīmējama Polijas prakse tiešās un reģionālās valsts varas attiecībās iesaistīt administratīvās tiesas pārstāvjus, kas, autora ieskatā, ir lietderīga un būtu pārņemama arī Latvijā, ņemot vērā nereto viedokļu sadursmi starp pašvaldībām un ministriju.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1369441
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties