Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:370792
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.02.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 19 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Darījumi ar zemes īpašumiem lauku apvidos    4
2.  Darījumi ar zemes īpašumiem pilsētās    13
3.  Tiesiskās sekas    15
4.  Zemes izmantošanas tiesiskais regulējums    20
  Secinājumi    24
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
1. Zemes īpašumi - visi nekustamie īpašumi, uz kuriem īpašuma tiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatā. Par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Tātad persona ir atzīstama par nekustamā īpašuma īpašnieku ar to datumu, ar kuru tās īpašuma tiesības nostiprinātas (ierakstītas) zemesgrāmatā.
2. Zeme pēc savas piekritības izšķirama: valstij piekritīgā zeme, pašvaldībām piekritīgā zeme un zeme zemes reformas pabeigšanai.
3. Daudzus jautājumus attiecībā uz zemes izmantošanu regulē zemes reformas normatīvie akti, tas ir vēl viens no iemesliem zemes izmantošanas tiesiskā regulējuma pilnveidošanai.
4. Latvija pārejas periodā var saglabāt nacionālajās tiesībās noteiktos ierobežojumus un kritērijus, kas izvirzīti subjektiem lauksaimniecības zemes iegūšanai īpašumā.
5. Zemi iegūt īpašumā var arī LR Uzņēmumu reģistrā reģistrētas statūtsabiedrības, ar nosacījumu, ka vairāk kā puse no pamatkapitāla pieder fiziskām un juridiskām personām no valstīm, ar kurām ir noslēgti starptautiskie līgumi.
6. Nav nepieciešams noskaidrot, kādas ir fiziskas personas tiesības iegūt īpašumā zemi, ja īpašuma nostiprinājumu lūdz juridiska persona; statūtsabiedrības īpašnieku nav jāidentificē ar pašu statūtsabiedrību.
7. Ierobežojumi iegūt zemi noteikti likumā Par zemes privatizāciju lauku apvidos un likumā Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās. Ja pircējam ir ierobežojumi iegūt zemi īpašumā atbilstoši likumā Par zemes privatizāciju lauku apvidos un likumā Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās noteiktajam, pircējam jāvēršas tās republikas pilsētas vai novada domē, kuras teritorijā atrodas attiecīgā zeme, ar iesniegumu, kurā jānorāda šīs zemes turpmākās izmantošanas mērķi, iesniegumam pievienojot pirkuma līguma norakstu.
8. Zemes īpašuma pārdevējam un pircējam vispirms jānoslēdz pirkuma līgums. Tā kā pašvaldībām ir likumā noteiktās pirmpirkuma tiesības, pircējs var nopirkt īpašumu tikai pēc tam, kad pašvaldība no tām atteikusies. Ja pārdod zemes gabalu vai zemi kopā ar ēkām, tad pašvaldībai ir pirmpirkuma tiesības uz šo īpašumu par pirkuma līgumā norādīto summu.
9. Ja pārdevējs un pircējs vienojušies par darījumu, tad jānoslēdz pirkuma līgums un vispirms jāpiedāvā pirkt pašvaldībai, kas to lemj 20 dienās, skaitot no pārdevēja iesnieguma, pirkuma līguma un citu dokumentu iesniegšanas dienas.
10. Minēto pirmpirkuma tiesību realizācija ievērojami sarežģī un palēnina civiltiesisko apgrozību. Lai pirmpirkuma tiesības apietu, zemes īpašumi bieži tiek pārdoti pa domājamām daļām. …

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1312484
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties